Mitt i Kista

Kiko Pino använder kartong som kanvas

Kiko Pino målar på kartong. Han samlar och bearbetar kartonger, river sönder dem och syr ihop dem igen med grova stygn. – Jag är en riktigt ”papp-gubbe”, säger han och skrattar. Det är ett uttrycksfu­llt material. Hans utställnin­g ”Made in förorten” öppn

- Kerstin Gustafsson

”Jag har alltid haft ett behov av att skapa”.

Kiko Pino är konstnär och har numera sin ateljé hemma i lägenheten i Akalla. På väggarna hänger hans konst, målningar i kontrastri­ka färger och med ett starkt uttryck.

– Jag har alltid haft ett behov av att skapa, säger han. Jag namnger inte mina målningar, utan lämnar till betraktare­n att tolka.

Han är ursprungli­gen från Chile och nog kan både hans hemstad Valparaiso och hans erfarenhet­er från militärdik­taturen skönjas i hans konst.

Kiko Pino var som ung medlem i Brigada Ramona Parra, en vänstergru­pp som målade muralmålni­ngar. Efter militärkup­pen 1973 fängslades han en tid och torterades svårt. Men han utbildade sig vid Konsthögsk­olan i Valparaiso och var verksam som konstnär i sitt hemland. Under diktaturen var det många gånger förknippat med fara.

– Efter attentatet mot Pinochet 1986 blev det omöjligt att stanna kvar. Repressali­erna mot vänstern blev ännu värre.

1987 kom han som poli- tisk flykting till Sverige och Stockholm. Ganska omgående fick han arbete, som scenarbeta­re på Stadsteate­rn.

Sedan utbildade han sig till hantverksp­edagog och arbetar sedan många år på Franstorps verkstäder i Sundbyberg. Han har hela tiden varit verksam som konstnär och har ställt ut sina arbeten både i Sverige och utomlands.

Utställnin­gen ”Made in förorten”, som visas på Husby konsthall från den 13 janua- ri till den 4 februari 2018, är målningar på kartong, både gammalt och nytt, och en del grafik. Just materialet kartong är Kiko Pinos grej. Det var i Sverige han började använda pappkarton­g i sin konst.

– Jag var en fattig flykting och samlade på de kartonger jag hittade.

Han beskriver arbetet som ett slags försoning, han river sönder kartongen och klistrar ihop den igen. Han bearbetar materialet för att sedan använda det som målarduk.

– Det är återanvänd­ning, jag har börjat tänka på miljön. Det har blivit ett återkomman­de tema i min konst.

 ??  ??
 ?? FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ?? KARTONGKON­ST. Kiko Pino började göra konst på kartonger han hittade när han levde som fattig flykting.
FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON KARTONGKON­ST. Kiko Pino började göra konst på kartonger han hittade när han levde som fattig flykting.
 ??  ?? KARTONGKON­ST. Kiko Pino ställer ut sin konst i Husby konsthall 13 januari–14 februari.
KARTONGKON­ST. Kiko Pino ställer ut sin konst i Husby konsthall 13 januari–14 februari.
 ??  ?? UTSTÄLLNIN­G. Till utställnin­gen Made in förorten blandat gammalt och nytt samt grafik.
UTSTÄLLNIN­G. Till utställnin­gen Made in förorten blandat gammalt och nytt samt grafik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden