Mitt i Kista

Kistas hissar snabbast i Sverige

-

Världens snabbaste hissar finns i Kina. Sveriges snabbaste hittar vi i Kista.

Fart fascinerar. Liksom det är prestige i att bygga väldens högsta byggnad, tävlas det även om i vilken skyskrapa hissen går snabbast.

Det är i Kina vi hittar dem, oavsett om man ska upp på en bergstopp eller i en skyskrapa.

I Sverige skyndar vi långsammar­e. Hissarna i Kaknästorn­et och Turning Torso, Malmö, var snabbast innan nya mätningar visat att de fem i Kista Science Tower har mer speed.

– Hissarna i Turning Torso och Kaknästorn­et kommer upp i fem meter per sekund (18 kilometer i timmen). Den här går i sex meter per sekund (knappt 22 km/h), säger Fredrik Gustafsson, arbetsmilj­öchef, hissnörd och vår guide i Kista Science Tower.

Första frågan är given:

Varför går hissar i Sverige så långsamt, de snabbaste i världen går tre gånger så fort? Svaret är lika enkelt som självklart.

– Vi bygger inte tillräckli­gt höga hus. I förhålland­e till kostnader för större komponente­r tjänar vi inte tillräckli­gt med tid.

Från plan 3, första hissvåning­en, tar det cirka 24 sekunder att nå slutmålet, våning 32, i Kista Science Tower. Och då ”ödslas” tid på accelerera­tion och inbromsnin­g.

– Det här känns ändå, säger Fredrik med förtjust min. Jag skulle gärna se att vi byggde högre och hade hissar som gick fortare, det beror på att jag är nörd och intressera­d av tekniken och säkerhet som tillkommer.

Nerifrån gropen, hissschakt­ets botten, har vi tagit oss allra högst upp – till maskinrumm­et där det mullrar rejält när tre av fem hissar åker samtidigt. Fredrik talar om maxvikter, vad vajerlinor­na (sex till varje hiss) klarar och kommer fram till att det är väl tilltagna säkerhetsm­arginaler. Han berättar om flera detaljer som borgar för ett tryggt hissåkande.

Kista Science Tower-hissarna är Sveriges snabbast i några år till. 2021 ska Karlatorne­t stå klart i Göteborg. Det blir 245 meter högt och hissarna i den skrapan ska enligt planerna gå i åtta meter per sekund (nästan 49 km/h).

Fredrik Gustafsson hoppas, så klart, att Stockholm

tar kampen och bygger ännu högre. Burj Khalifa är förvisso världens högsta byggnad, men hissarna går ”bara” i tio meter per se- kund, det kan väl vara ett riktmärke för huvudstade­ns hissteknik­er att sätta tänderna i. Jonny Andersson

 ?? FOTO: JONNY ANDERSSON ?? KISTA SCIENCE TOWER. Här finns Sveriges snabbaste hissar.
FOTO: JONNY ANDERSSON KISTA SCIENCE TOWER. Här finns Sveriges snabbaste hissar.
 ??  ?? HÖGT. Vajerlinor­na är på 120-125 meter och det innebär en hissresa på runt 100 meter, konstatera­r Fredrik Gustafsson.
HÖGT. Vajerlinor­na är på 120-125 meter och det innebär en hissresa på runt 100 meter, konstatera­r Fredrik Gustafsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden