Mitt i Kista

Butiker stängde i protest mot hyror

”Vi har investerat alla våra besparinga­r i butikerna”

- Patrik Ekström

Butiksinne­havarna på Rinkebystr­åket har tröttnat på höga hyror. I veckan stängde de sina butiker tillfällig­t i protest. De kräver att Familjebos­täder anpassar hyrorna efter omsättning­en.

Samtliga 30 butiker på Rinkebystr­åket höll stängt på måndagen i protest mot för höga hyror.

– Vi tänker fortsätta hålla stängt tills att vi får en förändring, säger Noura Ibrahim som driver en klädbutik på stråket.

Istället för kommers och liv möttes Rinkebybor­na i måndags morse av igenbommad­e butiker och protester på Rinkebystr­åket. Samtliga butiksinne­havarna höll stängt i manifestat­ion mot fastighets­ägaren Familjebos­täder.

– Jag var den första som flyttade in på Rinkebystr­åket. Jag jobbar varje dag, men har svårt att få ihop hyran. Jag är orolig för att att behöva stänga butiken och bli arbetslös, säger Noura Ibrahim.

Butiksinne­havarna berättar en efter en om problemen på Rinkebystr­åket. Af- färsområde­t är inte färdigstäl­lt, flera lokaler står tomma och kundunderl­aget räcker inte till för att betala hyrorna.

– Vi har investerat alla våra besparinga­r i butikerna. Och det är inget fel på våra koncept. Men det är svårt att på förhand veta omsättning­en. Familjebos­täder måste anpassa hyrorna efter verklighet­en, säger en butiksinne­havare.

Rinkebypro­filen Hagi Farah och imamen Hussein Farah deltog i manifestat­ionen. – Butikerna kan inte överleva. Många har redan gått i konkurs. Samtidigt hotar Familjebos­täder de hyresgäste­r som håller stängt med bestraffni­ng. Det är inte ok, säger Hagi Farah.

– Det är löjligt, flikar Hussein Farah in.

De poängterar att det är viktigt att butikerna på Rinkebystr­åket håller öppet för att platsen ska kännas trygg och säker.

– Innan förändring­arna så var stråket rena djungeln, säger Hussein Farah.

Familjebos­täders fastighets­chef Lars Björk beklagar handlarnas agerande.

– Vi tycker att det här är jättetråki­gt. Det här gynnar ingen, varken handlarna, Familjebos­täder eller Rinkebybor­na, säger han.

Har ni förståelse för handlarnas agerande?

– Vi förstår att det inte går jättebra för alla. Vi följer handlarnas omsättning. Samtidigt har vi precis tecknat ett lättnadsav­tal som de flesta accepterat. Vi tycker att vi har givit dem alla förutsättn­ingar.

Tror ni att det finns hyresgäste­r som skulle kunna överleva på de befintliga hyrorna?

– Det finns handlare som klarar sig redan i dag, skulle jag vilja påstå. Som sagt, vi ser vilken omsättning handlarna har.

Hur kommer ni att agera nu?

– Vi har inte bestämt någonting ännu, men vi måste svara. Det finns vitesklaus­er i kontrakten, men vi har inte bestämt oss för hur vi kommer att driva den frågan, säger Lars Björk.

”Jag är orolig för att att behöva stänga butiken.”

 ?? FOTO: PATRIK EKSTRÖM ?? STÄNGT. Handlare på Rinkebystr­åket höll stängt i protest mot för höga hyror.
FOTO: PATRIK EKSTRÖM STÄNGT. Handlare på Rinkebystr­åket höll stängt i protest mot för höga hyror.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden