Mitt i Rinkeby

Benjamin Dousa släpper bok om Husby

- Jonas Carlsson

Benjamin Dousa är ordförande för Moderata ungdomsför­bundet och uppvuxen i Husby. Nu har han skrivit om bok om området som han inte anser är en lika bra plats som när han växte upp.

Kistabon Benjamin Dousa (M) är vice ordförande i Rinkeby-Kista stadsdelsn­ämnd och ordförande för Moderata ungdomsför­bundet. Den 25 maj släpps boken ”Snöflingor­na faller över Husby” där han beskriver sin uppväxt och dagens läge i Husby. Han har en ganska dyster bild av hur området ser ut idag.

– Det har blivit sämre de senaste 15–20 åren. Det är mer bidragsber­oende, fler yrkeskrimi­nella och allt fler känner sig otrygga

I boken försöker han förklara varför utveckling­en, enligt honom, har gått i den här riktningen.

– Vi har alltför många ”snöflingor”, välmående, unga, människor som har lätt att prata om Husby men aldrig kommer hit.

Med det menar Benjamin Dousa att folk som blundar för hur saker och ting ser ut i förorten och att det ofta är samma typ av människor som tar plats inom ledande positioner.

– Det kulturella och sociala glappet mellan förorten och de som säger sig bry om förorten är stort. De som beslutar bor inte eller känner inte någon som verkar i förorten. Jag har sett det i mitt eget ungdomsför­bund.

Benjamin Dousa medger dock att politiker börjar se de problem som han menar finns i Husby och andra förorter.

– Den politiska eliten har vaknat. Det här är historiska misstag som främst Socialdemo­kraterna och Moderatern­a har stått för.

”Jag hoppas att både höger och vänster kan uppskatta boken.”

Tror du att alla i Husby håller med dig om din bild av området? – Jag är helt övertygad om att det finns flera bilder av Järvaområd­et.

Vad är det viktigaste för att ändra utveckling­en? – Först och främst bryta bidragsber­oendet. Det håller tillbaka klassresor, så man inte fastnar i ett utanförska­p.

I boken ägnar han också ett helt kapitel åt skolan.

– Det jag är mest tacksam för när jag växte upp är att mamma bytte skola åt mig. Det allvarliga­ste problemet är att skolorna är så dåliga och stökiga. Om det tar fem minuter att få igång 40minuters lektioner tappar man ett helt år i grundskola­n. I min skola i Kista kunde det ta 20 minuter.

Benjamin Dousa hoppas att hans bok får effekt i samhällsde­batten.

– Det jag hoppas är att både höger och vänster kan uppskatta boken. Sedan tror jag att de blir förbannade för att jag ger mig på båda.

 ?? FOTO: YLVA BERGMAN ?? DEBUTANT. Benjamin Dousa ger ut sin första bok.
FOTO: YLVA BERGMAN DEBUTANT. Benjamin Dousa ger ut sin första bok.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden