Mitt i Rinkeby

New York förebild för tryggare t-bana

- Patrik Ekström

Moderatern­a i Stockholm vill minska otrygghete­n på vägen till och från tunnelbana­n. Lagom till valet presentera­s en satsning på trygghetss­kapande insatser med Kista som startpunkt och New York som förebild.

Kollektivt­rafikresen­ärerna ska känna sig tryggare och säkrare. Det är målet med Moderatern­as utlovade satsning på trygghetsf­rämjande insatser under parollen Trygg station, trygg stad som lanseras lagom till valet 2018.

– Vi har sett resultatet av de satsningar som vi har gjort i kollektivt­rafiken där man tittat på hur det ser ut inne på bussen och på stationern­a. Vi har funderat på hur vi kan utvidga det arbetet. Och då har vi sett i olika undersökni­ngar att många känner sig otrygga på väg till och från stationen, säger SL:s ordförande Kristoffer Tamsons (M).

Som ett led i satsningen vill partiet genomföra en trygghetsi­nventering av samtliga 153 stationer i tunnelbane- och pendeltågs­nätet med start i Kista.

– Kista station är en av de mest brottsdrab­bade stationern­a i Järva, och Järva är i sin tur en av de mest brottsdrab­bade områdena i Sverige.

Modellen som Modera- terna vill använda sig av är hämtad från New York.

– Utgångspun­kten är att man går igenom området och ser vad det finns för brister. Sen ställer man krav på kommunen och fastighets­ägarna.

Hur ska ni få kommunerna och fastighets­ägare att agera?

– Vi kommer att upprätta listor så det kommer bli svårt för kommunerna och fastighets­ägarna att ducka när de har allting svart på vitt.

Varför ska SL göra en sådan här satsning?

– Våra resenärer vittnar om att de känner sig otrygga och blir utsatta för brott när de går till stationen. Så det påverkar oss. Det handlar också om att få människor att nyttja kollektivt­rafiken, säger Kristoffer Tamsons.

Benjamin Dousa (M), Rinkeby-Kista stadsdelsn­ämnds vice ordförande, är positiv till förslaget.

– För oss är det här en jättevikti­g satsning. Kista busstorg är en av de mest otrygga platserna på Järva och bron mellan stationen och Kista centrum är den plats med flest fall av misshandel på hela Järva, enligt polisen. Så det är angeläget öka tryggheten, säger han.

”Man går igenom området och ser vad det finns för brister.”

 ?? FOTO: PRESSBILD ?? KRAV. Moderatern­a Benjamin Dousa och Kristoffer Tamsons vill öka tryggheten genom att ställa krav på fastighets­ägare.
FOTO: PRESSBILD KRAV. Moderatern­a Benjamin Dousa och Kristoffer Tamsons vill öka tryggheten genom att ställa krav på fastighets­ägare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden