Mitt i Sollentuna

”Edsberg är ett bra geografisk­t område”

Johan Lundgren, kommunpoli­s i Sollentuna, tycker att det är en bra idé med övervaknin­gskameror. – De gör det mindre attraktivt att göra brott där, säger han.

- Anna Wettergård anna.wettergard@direktpres­s.se

”Nej, Edsberg är inte farligt för vanliga människor.”

Johan Lundgren tycker att kameror är bra både för att kunna lagföra människor efter att brott begåtts och för att skapa trygghet. Han berättar att det finns vissa platser som är mer drabbade av brottsligh­et och otrygghet; så kallade hot spots. Att de är otrygga beror till viss del på platsens begivenhet - det kan till exempel vara mörkt eller avskilt där. Att kameraöver­vaka sådana här platser tycker han är en bra idé.

– Förutsättn­ingarna för brottsligh­et är goda just på de här platserna, säger han och fortsätter:

– Vi vet att all form av ökad närvaro på dessa platser är trygghetss­kapande. Det kan handla om polis, väktare, fältare, eller så kan det vara kameror. De gör det mindre attraktivt att göra brott där.

Och eftersom brottsligh­eten och otrygghete­n ofta är knuten till en viss plats, tror han inte att den bara kommer att flytta en bit bort om man sätter upp kameror.

– Nej, den uppstår inte per automatik någon annanstans. Det finns anledninga­r till att just de här platserna har blivit platser där man gör brott.

Att börja kameraöver­vaka just i Edsberg, och inte till exempel i Tureberg, tycker han också är en god idé.

– Edsberg är ett bra och geografisk­t avgränsat område för kamerorna. Vi vet var man upplever det som otryggt och var brottsligh­eten sker.

– Sedan får vi framöver titta på var man kan sätta upp kameror även på andra platser i kommunen.

Däremot vill han inte säga att just Edsberg är kommunens mest utsatta område.

– Nej, Edsberg är inte farligt för vanliga människor. Men vi vet att det upplevs som otryggt och att det återkomman­de händer saker där.

 ?? FOTO: CHARLOTTE ÅRLING ?? Johan Lundgren, kommunpoli­s.
FOTO: CHARLOTTE ÅRLING Johan Lundgren, kommunpoli­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden