Mitt i Sollentuna

JO riktar kritik mot häktet i Sollentuna

Allt fler personer placeras i häktet i väntan på utvisning – men med avsevärt sämre förhåll andenär dem s omplacerat­s i Migrations­verkets förvar. Justitieom­budsmannen riktar nu skarp kritik mot häktet i Sollentuna.

- Pauline Cederblad

Efter en inspektion riktar Justitie ombudsmann­en( JO) hård kritik mot häktet i Sollentuna på flera punkter.

Personer som väntar på utvisning med förvaras på häktet i Sollentuna hålls ofta under samma förhålland­en som intagna som är häktade med restriktio­ner – vilket innebär att den intagnes kontakt med omvärlden begränsas mycket kraftigt.

Ett beslut om häktning med restriktio­ner fattas i vanliga fall när åklagaren misstänker att bevis kan förstöras eller att utredninge­n av ett brott kan påverkas av att den intagne har kontakt med omvärlden. Den förvarstag­ne kan då vara inlåst i sin cell 23 timmar om dygnet och förbjuds träffa andra intagna på häktet. I rapporten från JO nämns bland andra en 20-årig man som var förvarstag­en och hade placerats på en restriktio­nsavdelnin­g på häktet i Sollentuna efter att ha förolämpat en anställd på Migrations­verkets förvar. Mannen hade både pass och up- pehållstil­lstånd i ett annat EU-land som han samtyckt till att åka till.

Mannen beskrev för JO behandling­en som omänsklig och att det kändes som tortyr att sitta inlåst när han inte var misstänkt för något brott.

JO riktar även kritik mot häktet på flera andra punkter. Bland annat får inte de förvarsint­agna skriftlig informatio­n om vilka rättighe- ter de har och vilka rutiner som finns i häktet. Informatio­nen måste lämnas skriftligt och på ett språk som den intagne förstår, fastslår JO.

 ?? FOTO: MICHAEL FOLMER ?? KRITISERAS. Häktet i Sollentuna kritiseras för hur förvarsint­agna behandlas.
FOTO: MICHAEL FOLMER KRITISERAS. Häktet i Sollentuna kritiseras för hur förvarsint­agna behandlas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden