Mitt i Solna

Minnet av biltvätten vid Ulvsundasj­ön

Det var då det Under den här vinjetten berättar Magnus Persson i Solna Hembygdsfö­rening i återkomman­de krönikor om det Solna som fanns förr.

- Magnus Persson solnahemby­gdsforenin­g@telia.com

Vår krönikör berättar om hur han skolades till biltvättar­e vid Ulvsundasj­öns strand.

Att vara sex år och få hjälpa pappa att tvätta bilen, en Volvo PV 444, var en stor upplevelse. Denna händelse skulle inträffa vid Ulvsundasj­öns strandkant, ungefär mellan Bergdalsvi­k och Pumphuset vid Furuberg.

Biltvätten anlades 1959 av Max och Monica Wibom på Hufvudsta gård. Den bestod av två gröna plåtlådor som innehöll pumpar och därtill slangar att spola av bilarna med. Mycket modernt för den tiden. Det kostade en krona för tjugo minuters spolning.

Eftersom affärerna gick utökades tvätten med fyra pumplådor. Det behövdes eftersom bilar tvättades nästan dygnet runt. Men så 1966 upphörde verksamhet­en.

Innan dessa modernitet­er kom på plats användes det egna hinkar försedda med ett snöre kring handtaget på hinken. Man slängde ut hinken i Ulvsundasj­ön och håvade upp den med det mörka vattnet i. På detta sätt gick det att både schamponer­a och skölja av bilen.

Sommaren 1961 var det dags för mig att bli invigd i denna då manliga syssla. Pappa skulle lära ut grunderna i hur man tvättar en bil på rätt sätt. Allt gick bra efter ritningar och anvisninga­r ifrån pappa, ända tills det var dags att skölja av den då löddriga Volvon.

Jag fick för första gången själv gå ner till strandkant­en för att hämta sköljvattn­et. Stolt som få, gick jag bärandes på den röda plasthinke­n och närmade mig försiktigt den ganska branta kanten ner till vattnet för att genomföra uppdraget på bästa sätt.

Men en sexåring är inte alltid så försiktig, särskilt vid viktiga uppdrag. Självklart så halkade jag på de våta stenarna och därmed fyllde jag båda stövlarna och den röda hinken upp till bredden med Ulvsundasj­öns kalla vatten. Vad pappa tyckte om det tilltaget kommer jag inte ihåg eller så har jag förträngt de bannor och osande eder som förmodlige­n blev en följd av min lilla olycka.

Men bilen blev till slut tvättad och avsköljd. Dessutom blev den avtorkad med ett sämskskinn.

Trots mitt missöde så fick jag följa med fler gånger och blev med tiden och åren en hygglig biltvättar­e vid Ulvsundasj­ön.

Ett tack till Max och Monica Wibom för att ni startade denna tvättanläg­gning. För hur hade det gått att få lära sig att tvätta bilen utan er?

 ??  ??
 ?? FOTO: SOLNA STAD/BILDARKIVE­T ?? NYTT. Biltvätten var en riktig modernitet när det startade 1959.
FOTO: SOLNA STAD/BILDARKIVE­T NYTT. Biltvätten var en riktig modernitet när det startade 1959.
 ??  ??
 ?? FOTO: SOLNA STAD/BILDARKIVE­T ?? SUCCÉ. Biltvätten blev en framgång och bilarna stod på rad, speciellt på helgerna.
FOTO: SOLNA STAD/BILDARKIVE­T SUCCÉ. Biltvätten blev en framgång och bilarna stod på rad, speciellt på helgerna.
 ?? FOTO: SOLNA STAD/BILDARKIVE­T ?? FUNKTIONEL­LT. En enkel konstrukti­on som fungerade bra på den tiden.
FOTO: SOLNA STAD/BILDARKIVE­T FUNKTIONEL­LT. En enkel konstrukti­on som fungerade bra på den tiden.
 ?? FOTO: MAGNUS PERSSON ?? NU. Så här ser det ut på samma plats i dag.
FOTO: MAGNUS PERSSON NU. Så här ser det ut på samma plats i dag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden