Mitt i Solna

Solna bor rasar mot handikappa­rk e ringarna

Solnabor rasar mot den nya centrumpar­keringen. Sedan i våras är handikappl­atserna avgiftsbel­agda. – Ren diskrimine­ring av oss som inte har några ben att stå på, säger Carin Allard.

- Leif Oldenburg leif.oldenburg@direktpres­s.se

Carin Allard är dubbelampu­terad sedan 14 år tillbaka och har ständig värk. Hon kan bara förflytta sig kortare sträckor med rollator och måste ta bilen från hemmet i Västra Skogen när hon ska uträtta ärenden.

– Jag försöker undvika Solna centrum, men ibland måste jag åka hit när jag ska besöka min läkare.

Tommy Rosén bor i Jungfrudan­sen och är rullstolsb­uren efter en olycka. Han är starkt kritisk till det nya parkerings­systemet och skrev för några veckor sedan en insändare i Vi i Solna som fick stort gensvar.

– För oss som inte kan gå eller åka kollektivt är avgifterna en ren entréavgif­t till centrum, säger han.

Det var i våras som Solna centrums ägare Unibail–Rodamco införde ett nytt parkerings­system. Samtliga fordon registrera­s digitalt vid in- och utfart. Efter besöket kan bilisten betala vid automaten på parkerings­platsen eller digitalt på nätet inom 48 timmar. Det går även att registrera sitt kort så att avgiften dras automatisk­t.

Samtidigt som det nya systemet infördes avskaffade­s den avgiftsfri­a parke- ringen för fordon med handikappt­illstånd.

– Systemet känner inte av vad som är en handikappl­ats eller inte, vilket gör det svårt att undanta vissa parkerings­platser. Det viktigaste för oss var att skapa ett smidigt och lättillgän­gligt system. Det vi har tagit hänsyn till är att handikappl­atserna fortsättni­ngsvis finns kvar nära entréerna, säger centrumche­fen Sophie Karls.

Hon anser dessutom att riskerna för att handikappl­atserna missbrukas minskar när samtliga platser är avgiftsbel­agda.

– Det primära med det nya parkerings­systemet är att förenkla för besökaren, snarare än att tjäna pengar. Avgiften minskar risken att parkeringe­n missbrukas av personer som inte har ärenden i centrum.

Samtliga handikappl­atser som Solna stad förfogar över är avgiftsfri­a. På andra sidan centrum, efter Centralväg­en, finns ett fåtal platser för handikappf­ordon.

– Där står jag just nu. Annars handlar jag hellre i Huvudsta centrum eller på Lidl där det är gratis parkering, säger Tommy Rosén.

Även Carin Allard väljer bort Solna centrum.

– Jag tänker mig för innan jag tar bilen till Solna centrum. Jag kör hellre till Ica Maxi i Solna business park. Där är det gratis att parkerna, säger hon.

På andra sidan kommungrän­sen, i Sundbyberg, är centrumpar­keringen avgiftsfri och utan tidsbegrän­sning för handikappf­ordon.

– Det här är en fråga om att behandla alla människor lika. Vi med handikapp har inget annat alternativ än att ta bilen, säger Tommy Rosén.

– Avgiften är entréavgif­t för oss som inte har några ben att stå på, säger Carin Allard.

För några veckor sedan var Sophie Karls inbjuden till ett möte på Solna bibliotek med Rådet för tillgängli­ghetsfrågo­r.

– Frågan om de nya avgifterna för handikappl­atser kom upp. Vi förstår att det nya systemet har medfört ett nytt moment som för vissa uppfattas som krångligt. Särskilt om man inte är van datoranvän­dare, säger Sophie Karls.

Även Stockholm stad har infört ett system med avgiftsbel­agda handikappl­atser – och mötts av samma hårda kritik som i Solna centrum.

– Där har man infört ett system med en årsavgift som betalas in i förskott. Det är en av lösningarn­a som vi tillsamman­s med rådet kikar vidare på, säger Sophie Karls.

Vi med handikapp har inget annat alternativ än att ta bilen.

 ??  ?? KRITISKA. Carin Allard och Tommy Rosén undviker Solna centrum sedan det nya systemet infördes.
KRITISKA. Carin Allard och Tommy Rosén undviker Solna centrum sedan det nya systemet infördes.
 ??  ?? HANDIKAPPA­RKERINGAR. Solna centrum.
HANDIKAPPA­RKERINGAR. Solna centrum.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden