Mitt i Solna

Ute eller inne? Sak samma…

För den som bor i lägenhet är strävan att få in naturen ofta stor, speciellt när blommorna doftar, det nyklippta gräset lockar och solens strålar snällt värmer. Och visst finns det knep för att locka in sommaren, även i mörka ettor och lyor på skuggsidan.

-

Att få in sommarkäns­lan i stadslägen­heter är inte alltid helt enkelt. Har du tur har du en balkong som du kan arbeta med. Har du mindre tur får du nöja dig med en fransk balkong eller bara vanliga fönster. Men det finns tricks och tips som gör att sommarkäns­lan vill flytta in. Inredninge­n Satsa på skira gardiner som släpper genom så mycket ljus som möjligt. Dekorera med växter och blommor i fönsterkar­men, det gör att perspektiv­et mellan det gröna inne och det gröna ute flyter samman. Lägg ut några sittpuffar eller en skön bambufåtöl­j vid balkongdör­ren, och vips så har du utökat dina utomhuskva­dratmetrar. Ge rummet en riktning Det finns sätt som gör att ögonen instinktiv­t letar sig ut mot det som finns utanför. En liten matta framför balkongdör­ren till exempel, gör att blicken letar sig fram till balkongen. Du kan också suggestivt öka utomhusfee­lingen ju närmare fönstret du kommer, med mer växter, en ljusslinga i fönstret och roliga detaljer. Piffa till Fixa känslan genom att dekorera och göra fint. Roliga detaljer som en solhatt, vackra krukor, en korg med tidningar och en dagsbädd bäddar för lata dagar med öppna balkongdör­rar och varma vindar. Satsa på inslag som flygande fjärilar i tyg, solformade speglar och stilleben av drivved, snäckor och kristaller. Det gröna Det säger ju nästan sig självt, att om du vill ta in utomhuskän­slan så är ett effektivt sätt att härma utomhusuts­eendet. Och det betyder gröna blad, vackra blommor och snirkliga grenar.

Investera gärna i amplar och pidestaler så att du får upp det gröna i olika höjder, det ger en mer autentisk känsla. Att växterna ska vara lätta att sköta har hög prioritet för många och inomhus ser vi lättskötta krukväxter som ampellilja, calandiva, kornettblo­mma och monstera. Odla på En trend som växer sig allt större är hemmaodlan­det. Vi vill gärna påta och vara kreativa, och att vi inte har tillgång till en egen trädgård spelar längre ingen roll. Botanisera med urban odling med miniväxthu­s, pallkragar och stora krukor.

Att odla på en begränsad yta kräver lite mer planering än att odla på friland i jorden nere på marken, men det blir desto roligare när man lyckats skapa en egen liten oas och ett eget ekologiskt kretslopp.

 ?? FOTO: GRANIT FOTO: IKEA FOTO: ÅHLENS ?? Locka uppmärksam­heten ut genom fönster med textilier och växter Reflektera naturen in i rummet med en solformad spegel. Grönt, grönt och mera grönt, gärna i olika höjder. Naturliga detaljer sätter stilen.
FOTO: GRANIT FOTO: IKEA FOTO: ÅHLENS Locka uppmärksam­heten ut genom fönster med textilier och växter Reflektera naturen in i rummet med en solformad spegel. Grönt, grönt och mera grönt, gärna i olika höjder. Naturliga detaljer sätter stilen.
 ?? FOTO: INDISKA FOTO: INDISKA ?? En skön fåtölj för sommarfika – både inne och ute.
FOTO: INDISKA FOTO: INDISKA En skön fåtölj för sommarfika – både inne och ute.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden