Mitt i Solna

AIK fortsätter satsningen mot eliten

- Anders Ekström

AIK bandy rustar ordentligt för att kunna avancera uppåt. Tre starka nyförvärv har nyligen skrivit på och fler lär följa.

– Vi räknar med minst tre spelare till som ska in, säger Jonas Galotta, vice ordförande i AIK bandy.

Det slog mer eller mindre ner som en bomb förra hösten. AIK bandy var nere för räkning och framtiden såg då allt annat än ljus ut. Men så kom Jonas Galotta och Marco Engborg in i bilden. Galotta är känd sedan tidigare i AIK-kretsar och Engborg har varit en stor välgörare för bandyn i många år.

AIK lyckades på kort tid, och mot alla odds, få till både ett damlag och ett herrlag förra året. Till herrlaget värvades flera stora namn såsom Rinat Shamshutov, Filip Bergman och Johan Willes. Efter en trög start blev laget trea i division 1 östra.

Ett bra lag, blir nu ännu bättre. Ytterligar­e tre välkända spelare kommer nämligen in i laget.

– Jag är oerhört glad att de har valt att spela bandy i AIK och vara med på den resan vi gör, berättar Jonas Galotta, vice ordförande i AIK. Det rör sig om den mångåriga elitspelar­en Pekka Rintala, anfallaren Jukka Loukkola samt backen André Berglönn. Alla tre spelade i Allsvenska­n den gångna säsongen.

– Vårt stora problem är att locka stor spelarkomp­etens till division 1. Det är ju två steg ner för en elitspelar­e, så då krävs det något extra. Dessa tre spelare har varit noga med att se våra planer för framtiden. Och det är sådana spelare vi vill ha med på resan, fortsätter Jonas Galotta.

Men AIK är inte klara där. Flera spelare kommer att värvas in.

– Vi räknar med minst tre spelare till som ska in, varav en är målvakt. De vi pratar med är av ungefär samma kaliber som de vi nyss värvat. Det är kompetense­n som gör skillnad om vi i framtiden ska klara av högre serier.

Ett par spelare från förra säsongens lag kommer att lämna, men i det stora hela

är truppen intakt. Storvärvni­ngen Rinat Shamshutov, som kom i julas, kommer att vara spelande tränare. Och målet är självklart. Förra säsongen blev AIK trea bakom GT76 och Helenelund. I vinter ska AIK om och förbi. Ettan i serien får kvala uppåt framåt vårkanten.

– Vi ska upp till Allsvenska­n, det är uttalat. Spelarna är med på detta och vill själva upp. Men det sätter såklart extra press på oss, alla vill slå AIK. Det finns många bra lag i serien. Hur ser det ut med damlaget?

– Vi har höga mål även med damlaget, men på damsidan finns det inte lika mycket spelare att tillgå. Förra säsongen var vi mera logistikfö­rening än bandyfören­ing.

Ja, större delen av laget var från Finland och flögs in för matcherna. Ett stort pusslande som ändå mynnade ut i en andraplats i allsvenska­n syd.

– Vi var tvingade att göra så och vi var glada att ändå komma tvåa. Vi vill upp till Elitserien även med damlaget och jobbar utifrån det.

Vi ska upp till Allsvenska­n.

 ?? FOTO: JOHAN ENGLUND ?? TREA. 2016/17 blev Robert Hannus och hans AIK trea i division 1 östra . Nu siktar de på att vinna den.
FOTO: JOHAN ENGLUND TREA. 2016/17 blev Robert Hannus och hans AIK trea i division 1 östra . Nu siktar de på att vinna den.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden