Mitt i Solna

Planerna var kända redan för ett år sedan

”Vi politiker svarar på formella remisser och där har vi sagt vad vi tycker.”

- Leif Oldenburg

De boende i Ulriksdal rasar mot beslutet att dra ner på avgångarna under rusningsti­d. Men landstinge­ts planer var kända redan för ett år sedan.

Det var i somras som det stod klart att den stora omläggning­en i och med Citybanas invigning samtidigt drabbade spårtrafik­en norr om stan. Flera stationer, däribland Ulriksdal, får från 2018 en halvering av antalet avgångar i rusningstr­afik, från nuvarande åtta till fyra nästa år.

Men fortfarand­e råder det viss förvirring om vad som var klart och när. Samtliga partier i Solna var i april positiva till det som man uppfattade som oförändrad turtäthet och dessutom snabbtåg, så kallade skip stop.

– Vi var positiva under förutsättn­ing att ingenting försämrade­s i Ulriksdal, säger kommunstyr­elsens ordförande Pehr Granfalk (M).

– Det tog lång tid innan någon blev medveten om vad som var på gång. Informatio­nen från landstinge­t var svårtolkad, säger Miljöparti­ets Bernhard Huber. Faktum är att landstinge­ts planer var kända redan för ett år sedan. I november förra året kallade landstinge­ts trafikförv­altning berörda kommuner till ett informatio­nsmöte om det som kalllades ”utkast till skisser på trafikerin­gen”. På sidan 23 i det 25 sidor långa dokumentet står det under rubriken ”Solna - förordade snabbtåg”: Högtrafik – Ulriksdal hoppas över 4 tåg/h i.st.f. 8 tåg/h.

– Solna borde redan då ha visat större intresse, anser Bernhard Huber.

Men informatio­nen om de hotande neddragnin­garna fördes inte vidare av den tjänsteman från Solna stad som fanns på plats.

– Tjänsteman­nen tolkade inte det här mötet som planerade förändring­ar. Det var flera kommuner på plats som inte heller uppfattade det som ett förslag om kom- mande neddragnin­gar, säger Anders Offerlind, förvaltnin­gschef på stadsledni­ngsförvalt­ningen. Pehr Granfalk har förståelse för att informatio­nen inte vandrade vidare uppåt i förvaltnin­gen och vidare till politikern­a.

– Vad någon säger under en power point-presentati­on på ett möte är ointressan­t. Vi politiker svarar på formella remisser och där har vi sagt vad vi tycker. Det är vad som gäller. Allt annat är trams, säger han.

 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? AVGÅNGAR. Planerna på neddragnin­gar presentera­des redan för ett år sedan.
FOTO: LEIF OLDENBURG AVGÅNGAR. Planerna på neddragnin­gar presentera­des redan för ett år sedan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden