Mitt i Solna

Kungligt besök på äldreboend­e i Huvudsta

- Jonas Carlsson jonas.carlsson@direktpres­s.se

Solna fick riktigt fin påhälsning under onsdagseft­ermiddagen. Med anledning av drottning Silvias engagemang inom demensvård besökte hon Skoga äldrecentr­um i Huvudsta.

– Jag är väldigt glad över att vara här idag, sa drottning Silvia inför den samlade åhörarskar­an av boende, anhöriga och personal.

Anledninge­n till besöket är att Skoga är certifiera­t av drottninge­ns stiftelse Silviahemm­et. Det innebär att all personal är utbildad inom demensvård för att kunna bidra till ökad livskvalit­et för de demenssjuk­a och deras anhöriga. Det är nämligen bara en del av de boende som är dementa här. En av de boende på Skoga som lever med demens och fick träffa Silvia är Eva Axsäter. Hon blev Silviasyst­er 2006 genom en utbildning för personal inom demensvård, men har nu alltså insjuknat själv.

– Hon är väldigt noga själv med att bemöta dementa på rätt sätt, säger Boel Torndal om sin syster Eva. Silvia blev visad runt hemmet och fick prata med representa­nter från boendet och politiker från Solna. Kommunalrå­det Samuel Klippfalk (KD) pratade en del om vad som görs inom äldrevård i Solna och han fick höra en historia från Silvia som kan ge lärdom om sjukdomen. Den handlade om en dement före detta biologilär­are som pekade på en buske för att signalera om sitt tidigare yrke.

– Han hade ändå kvar något av sitt tidigare liv, säger Samuel Klippfalk. Agneta Laine är enhetschef på Skoga. Enligt henne har de boendet haft stor nytta av certifieri­ngen och utbildning­en av personalen. Hon framhåller små tips och sa- ker som gör att demenssjuk­a kan känna sig bättre bemötta. Några exempel som gavs var att personalen vid dukning använder helröda underlägg och att man har satt in helröda toasitsar för att de demenssjuk­a lättare ska hitta rätt.

– Dementa drar sig till den röda färgen, säger Agneta Laine.

 ??  ?? GLAD. Drottning Silvia gillade uppenbarli­gen besöket.
GLAD. Drottning Silvia gillade uppenbarli­gen besöket.
 ?? FOTO: JONAS CARLSSON ?? SAMTAL. Silvia fick tid att prata med många.
FOTO: JONAS CARLSSON SAMTAL. Silvia fick tid att prata med många.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden