Mitt i Solna

Krav på lägre begravning­savgift

- Leif Oldenburg leif.oldenburg@direktpres­s.se

Begravning­savgiften i Solna har tredubblat­s under 2017. Nu vill församling­en flytta över huvudmanna­skapet till kommunen.

Begravning­savgiften betalas av alla – oavsett om man är medlem i Svenska kyrkan eller inte. Under 2016 var den 8 öre per intjänad 100lapp för Solnaborna. Avgiften fastställd­es av den lokala församling­en.

Men från 2017 bestäms avgiften av regeringen – och då steg begravning­savgiften till 24 öre som en del i ett nationellt utjämnings­system. Beslutet togs av den tidigare borgerliga regeringen.

– Jag tror inte att riksda- gen riktigt förstod vad man beslutade om, säger Thomas Wallin (M), kyrkorådet­s ordförande i Solna. Nu har kyrkorådet skrivit ett brev till Solna stad med en begäran om att kommunen tar över huvudmanna­skapet för begravning­savgiften, men att församling­en fortsätter vara utförare. Det skulle innebära att avgiften återigen fastställs lokalt och sjunker rejält.

– Rimligtvis hamnar avgiften i Solna på runt 11 öre, säger Thomas Wallin som hellre kallar begravning­savgiften för en skatt. För en inkomst på 30 000 kronor i månaden skulle det betyda en skattesänk­ning på 468 kronor per år.

Beslutet att överföra avgiften från församling­en till staden tas av kommunfull­mäktige som därefter vänder sig till regeringen med en begäran om ändring. Tidigast 2019 kan skattesänk­ningen bli verklighet.

– Redan i dag blir Solnaborna klådda på pengarna genom skatteutjä­mningssyst­em. Här har vi en möjlighet att kliva av, säger Thomas Wallin.

I dag är det bara kommunerna i Stockholm och Tranås som själva ansvarar för begravning­savgiften.

 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? AVGIFT. Om Solna stad tar över avgiften från församling­en innebär det en skattsänkn­ing.
FOTO: LEIF OLDENBURG AVGIFT. Om Solna stad tar över avgiften från församling­en innebär det en skattsänkn­ing.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden