Mitt i Sundbyberg

DET HÄNDER HOS LERIN

Nu dröjer det inte länge förrän det är dags att resa i väg. Så gott som hela Franstorps Verkstäder reser till Karlstad för att ha vernissage med sin utställnin­g ”Gömslen” på Lars Lerins konsthall Sandgrund i Karlstad. – Det känns perfekt, säger Johan Han

- Kerstin Gustafsson kerstin.gustafsson@direktpres­s.se

Johan Hannus håller just på att slutföra arbetet med ett av de fyra (fantastisk­a) skåp som ska med till Karlstad. Alla skåpen har hemliga lönnfack, och det passar ju bra när temat för utställnin­gen handlar om att gömma sig.

– Här kan du se hur det kommer att se ut.

Monika Rönnqvist och Fezan Syed visar en modell av utställnin­gshallen, som de har byggt i miniatyr. Ett riktigt dockskåp, allt tillverkat i skala 1:10.

– Det är ett sätt att förbereda sig, säger Monika Rönnqvist, som är hantverksp­edagog.

I över ett och ett halvt år har Franstorps Verkstäder arbetat med Gömslen. Bild- och formverkst­an har gjort lådor och former av pärlor. I läderverks­tan har de tillverkat kokonger, där fjärilen gömmer sig tills den är färdig att flyga. Och så den stora kojan, som nog är utställnin­gens centrum.

– Här finns en kamera, säger Tomas Gabrielsso­n, som sätter sig i kojan och visar. Här kan du berätta om du gömt dig någon gång.

I en liten glugg i väggen finns faktiskt en kamera. Berättelse­rna spelas in och kan

efteråt beskådas på en skärm utanför kojan.

– Jag gömde mig i skogen en gång när jag var liten.

Kojan, som är byggd så att den enkelt går att montera ned, ska med. Likaså pupporna, fjärilarna, skåpen, de svartvita bilderna på gömställen och de vackra sakerna tillverkad­e av pärlor – allt ska med till Sandgrund och Karlstad.

– Ja, vi har hyrt en lastbil, säger Monika Rönnqvist. Några av oss åker dit två dagar i förväg och alla andra kommer i en hyrd buss.

Torsdagen den 15 mars bär det i väg. Vernissage blir det mellan kl 14 och16, och utställnin­gen pågår fram till den 25 maj. Efter vernissage­t äter alla middag på Värmlands museum och på kvällen blir det fest. Det var meningen att Lars Lerin skulle vara med, men nu är det ovisst om han kommer. Men Kenneth Thorstenss­on, handledare på snickeriet och själv från Värmland, är inte orolig.

– Det blir säkert party ändå!

 ?? FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ?? MÖNSTER. Therese Humbla slutför sin målning som ska vara med på en utställnin­g på Lars Lerins konsthall Sandgrund i Karlstad.
FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON MÖNSTER. Therese Humbla slutför sin målning som ska vara med på en utställnin­g på Lars Lerins konsthall Sandgrund i Karlstad.
 ?? FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ?? KOJAN. Ett riktigt gömställe kan en koja vara. Tomas Gabrielsso­n berättar att han sprang till skogs och gömde sig när han var liten.
FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON KOJAN. Ett riktigt gömställe kan en koja vara. Tomas Gabrielsso­n berättar att han sprang till skogs och gömde sig när han var liten.
 ??  ?? REDO. Bara finliret kvar, sedan är Franstorp klara att resa i väg. Monika Rönnqvist och Kenneth Thorstenss­on.
REDO. Bara finliret kvar, sedan är Franstorp klara att resa i väg. Monika Rönnqvist och Kenneth Thorstenss­on.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden