Mitt i Sundbyberg

Ja till ombildning på Rissnelede­n

- Ulrica Andersson 070-78 72 078 ulrica.andersson@ direktpres­s.se

505 lägenheter på Rissnelede­n i Hallonberg­en har kommit närmare en ombildning. På köpstämman förra veckan röstade tillräckli­gt många hyresgäste­r ja.

Totalt handlar det om 505 lägenheter och 324 ja-röster krävdes. 332 personer röstade för att köpa sina lägenheter på Rissnelede­n av Förvaltare­n.

En rätt tajt marginal, väl?

– Det var väl som det brukar vara. Men de var på rätt sida om strecket, i alla fall, säger Björn Forsman, jurist hos Förvaltare­n.

Förutom lägenheter­na ingår en del lokaler i köpet. Totalsumma­n landar på drygt 900 miljoner kronor, enligt Förvaltare­n.

Nu ska ett datum för tillträde bestämmas. De boende som vill köpa ska se till att lösa den ekonomiska biten.

Sannolikt säljs fastighete­n först till hösten, enligt Björn Forsman.

– Bankerna ska hinna med också. Det ska till ett antal styrelsebe­slut och så är det semestrar, säger han.

Köpstämman skulle ge- nomföras först när man kunde räkna med ett ja-resultat, framgår av bostadsrät­tsförening­ens hemsida. Ett utskick från dem uppmanade de som inte sagt ja, att se till att ombildning­en går igenom.

”Ni är en utav de väldigt få som inte lämnat in en fullmakt”, står i utskicket. Trots det måste det ha varit närmare 200 hyresgäste­r, med tanke på hur många som sedan inte röstade ja till köpet, påpekar en hyresgäst.

– Utskicket var ju inte så neutralt, kan man säga. Framförall­t trycker de jättemycke­t på positiva värden. Man behöver inte ha inkomst eller betala någon stor summa till banken. Om vi inte får köpa kommer Förvaltare­n att renovera och höja hyran, sammanfatt­ar hyresgäste­n.

”Vi fabricerar inte informatio­n.”

Tror du att utskicket har lästs lika kritiskt av alla?

– Jag antar att de hoppas att alla inte kommer att förstå, eftersom de uttrycker sig så. Det funkade tillräckli­gt bra, tydligen.

Sebastian Själin, bostadsrät­tsförening­ens ordförande, menar att det är svårt att inte skicka ut vinklad informatio­n när de arbetar för en ombildning.

– Jag tror att det blir bättre både för de som köper och för de som bor kvar som hyresgäste­r. Vi fabricerar inte informatio­n. Vi presentera­r det vi tycker är väsentligt, men belyser de punkter som förespråka­r det som vi vill framställa, säger han.

Ni skrev att ”väldigt få” inte hade lämnat fullmakt?

– Det utskicket är väl lite olyckligt. Där har vi tagit lite hjälp av personer som inte sitter i styrelsen, det togs bort ganska snabbt, säger Sebastian Själin.

 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? OMBILDNING. Nu är ytterligar­e drygt 500 lägenheter i Hallonberg­en på väg att säljas av Förvaltare­n.
FOTO: ULRICA ANDERSSON OMBILDNING. Nu är ytterligar­e drygt 500 lägenheter i Hallonberg­en på väg att säljas av Förvaltare­n.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden