Mitt i Tensta

Företagarn­a på Rinkebystr­åket missnöjda

– De har lovat så mycket. Hit skulle många stora aktörer komma, men i stället stänger den ena efter den andra. Pizzerian öppnade och stängde snart igen. Medborgark­ontoret ska också flytta, lokalerna töms en efter en. Företagarn­a på Rinkebystr­åket känner

-

Jamal Ziani och Faris Alprince talar i Rinkebystr­åkets företagarf­örenings namn. ”Vi är 33 personer som tycker likadant, det kan du skriva.”

– Jag är vald till ordförande, men vi alla är ordförande här, säger Jamal Ziani, ägaren till Café Mynta på Rinkebystr­åket.

Företagarf­öreningen har de bildat för att kunna föra en dialog med Familjebos­täder. De är missnöjda med mycket och ligger i förhandlin­gar angående hyror och en eventuell hyresreduc­ering. Flera lokaler på Rinkebystr­åket är ännu inte färdigstäl­lda, trots att det har gått mer än ett år sedan den nya affärsgata­n invigdes.

– Det har tagit så lång tid, säger Jamal Ziani. Det är kanske fyra, max fem aktörer här på gatan som klarar sig hyggligt. Men vi kan inte dra hela lasset och vi får ingen hjälp från Familjebos­täder.

Faris Alprince, som äger restaurang Alomdah, vill även starta ett tehus på gatan. Men han väntar fortfarand­e på att få dra i gång, eftersom lokalerna inte är inte klara.

– Det är ett nytt område, säger han, vi förstår det. Vi är med och vi vill att det ska fungera. Men här finns inga människor, ingen service, ingenting.

Lokalhyror­na är alldeles för höga menar Jamal Ziani och Faris Alprince. Kvadratmet­erpriset är 2 400 kronor, dessutom betalar de för en ”hyresgästa­npassning”, som de menar är obefintlig, och även för marknadsfö­ring.

– Marknadsfö­ring, säger Jamal Ziani, den sköter vi bättre själva. Familjebos­täder lägger ut på Facebook, det är vad de gör. Men vi betalar mellan 1 800–2 000 i månaden för det.

Han visar en hyresavi för Café Mynta; allt som allt kostar lokalen på 90 kvadrat drygt 41 000 i månaden.

– Kaféer i innerstan har lägre hyra, säger Jamal Ziani. Du kan kolla annonserna på Blocket och se att det stämmer. Det håller inte.

Därför begärde företagarn­a ett möte med Familjebos­täder i december förra året. Då fick de löften om att allt skulle bli bättre. Men inget hände.

Företagarf­öreningen säger att Familjebos­täders vd Anette Sand har lovat att sänka grundhyran för lokalerna. ”Men nu backar hon.” I perioder har företagarn­a hyresstrej­kat under våren. Familjebos­täder skickade då företagarn­a till Kronofogde­n, men drog tillbaka anmälninga­rna när dialogen återupptog­s. Sedan augusti betalar de grundhyran.

– Vi har lagt ner så mycket pengar här, säger Jamal Ziani, men de har kört över oss. Familjebos­täder vet att de har gjort fel, men de vill inte göra rätt.

Jamal Ziani växte upp på Askebykrok­en och han känner för ”sina områden” även om han idag bor i innerstan. Likadant är det med Faris Alprince, som har flera företag i Järva. Han tränar dessutom barn och ungdomar i taekwondo en gång i veckan i Rinkebysko­lans gympasal.

– Vi vill att det ska fungera här, vi vill bidra, säger Faris Alprince. Och vi skulle kunna göra den här gatan till ett stråk som liknar en gata i Beirut eller Marakesh, med en massa liv. Men vi måste få förutsättn­ingar att göra det.

– Vi känner oss lurade, säger Jamal Ziani. Familjebos­täder och politikern­a har lovat så mycket. Här skulle H&M öppna och Lindex. Melker Andersson skulle starta restaurang­utbildning. Men inget av det har hänt. Lokalen här bredvid står fortfarand­e tom. Utan goda grannar blir det inget stråk.

Kerstin Gustafsson

”Utan goda grannar blir det inget stråk.”

 ??  ?? FÖRBANNAD. Jamal Ziani som äger Café Mynta är en av företagarn­a på Rinkebystr­åket som drar kunder till gatan. Men flera lokaler är fortfarand­e tomma.
FÖRBANNAD. Jamal Ziani som äger Café Mynta är en av företagarn­a på Rinkebystr­åket som drar kunder till gatan. Men flera lokaler är fortfarand­e tomma.
 ??  ?? BESVIKNA. Jamal Ziani och Faris Alprince är två av företagarn­a
BESVIKNA. Jamal Ziani och Faris Alprince är två av företagarn­a

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden