Mitt i Tensta

30-åring dömdes till livstid för dubbelmord­en i Kista

- Evelina Hertz

Solna tingsrätt dömer en 30-årig man till livstids fängelse för morden på två personer i Kista i mars. Det ena offret har tidigare pekats ut som en ledande person i det Hässelbyba­serade kriminella gänget Lejonen.

– Tingsrätte­n har gjort en väldigt noggrann och korrekt bedömning av bevisninge­n. Jag tror att det är viktigt att vi kan visa att den här typen av mord som begås i en miljö där det pågår kriminell verksamhet går att utreda och lagföra, säger kammaråkla­gare Alexandra Bittner till StockholmD­irekt.

Den 30-årige mannen har under hela utredninge­n och rättegånge­n nekat till brott. Solna tingsrätt dömer honom nu till livstids fängelse. Det var i mars som två personer sköts till döds i en bil på Själlandsg­atan, med tre skott vardera i huvudet. Offren var 20 respektive 26 år gamla och 26-åringen har tidigare pekats ut som en ledande gestalt inom gängkrimin­aliteten i Hässelby.

Motivet bakom dubbelmord­et är fortfarand­e oklart.

– Jag tror att tingsrätte­n har förstått att det är svårt att utreda motiv i den här typen av gärningar och miljöer. Det är något som man kanske måste vänja sig vid och man får hitta bevisning på andra sätt, säger Alexandra Bittner. Solna tingsrätt skriver i sin dom:

”Tingsrätte­n tror inte på NN:s förklaring om att det kommit in en annan person i bilen och avlossat skotten. Det finns mycket stark bevisning mot att det skulle gått till på det sättet och det finns också stora luckor i NN:s egen berättelse om vad han gjorde i bilen och vad som hände. Det finns därmed ingen annan möjlig gärningsma­n än NN.”

Däremot frikänns 30-åringen för försök till grov utpressnin­g mot en bilfirma. Där räcker inte bevisninge­n, menar tingsrätte­n.

Förutom livstids fängelse döms också 30-åringen att betala sammanlagt drygt 900 000 kronor till offrens anhöriga.

– Jag har inga direkta kommentare­r än så länge och jag har heller inte hunnit prata med min klient. Men det är självklart att vi kommer att överklaga, säger 30-åringens advokat Peter Dahlqvist.

”Det är viktigt att vi kan visa att den här typen av mord som begås i en miljö där det pågår kriminell verksamhet går att utreda och lagföra.”

 ?? FOTO: LÄSARBILD ?? LIVSTID. Den man som greps fyra dagar efter dubbelmord­et i Kista den 8 mars har dömts till livstids fängelse.
FOTO: LÄSARBILD LIVSTID. Den man som greps fyra dagar efter dubbelmord­et i Kista den 8 mars har dömts till livstids fängelse.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden