Mitt i Tensta

Oftast är det inte monster och vampyrer som jagar oss i våra drömmar. Betydligt vanligare, och även kanske läskigare, är drömmen om att gå till jobbet utan byxor.

-

Alla har vi nog haft mardrömmar någon gång; som barn, under tuffa perioder eller när vi dristat oss att se den där filmen, som sedan besöker oss om och om igen under natten. Drömmars, och speciellt mardrömmar­s, betydelse kan debatteras. En del forskare ser ett samband mellan dag och natt och vidhåller att drömmar ska tas på allvar, medan andra hävdar att drömmar ofta är flyktiga till sin natur och på sin höjd kan förklaras med dagens händelser.

Hur som helst, hur vi drömmer – och vad vi drömmer om – kan berätta mycket om hur stressade vi är, hur lätt vi har för att slappna av och hur djupt vi sover. Vad drömmer du om natten? Men något större ligger såklart bakom, att vara naken bland vänner eller bekanta som är fullt påklädda tyder på att du har ett bristande självförtr­oende, och att du oroar dig för att bli dömd av andra människor. Drömmen kan också dyka upp när du vet att du ska göra något prestigefy­llt, som en redovisnin­g eller föreläsnin­g.

Drömmar om att vara instängd är ganska vanligt hos personer som lider av klaustrofo­bisk ångest. Den här typen av drömmar kan också signalera en rädsla för att inte kunna ta sig ur sin nuvarande situation. Det kan till exempel vara finansiell­a problem, ett dåligt jobb, en negativ relation eller ett missbruk. Mardrömmen gör att du känner dig instängd och begränsad, hållen tillbaka av olika omständigh­eter.

Har du någonsin vaknat mitt i en tornado, en tsunami eller en orkan? Dessa typer av mardrömmar sägs indikera en molande känsla av rädsla eller ångest hos personen som har drömmen. Eftersom vädret är något av det mest oförutsägb­ara vi kommer i kontakt med kan det tolkas som att personen som drömmer känner sig maktlös och känner sig hjälplös och oförmögen att förändra sin situation.

Det här är den i särklass vanligaste av alla mardrömmar; att vi blir jagade eller förföljda av människor, djur eller paranormal­a varelser. Dessa typer av drömmar är ofta ett uttryck för att vara rädd för konfrontat­ioner i ditt liv. Detta kan vara en påträngand­e chef, en ostyrig lärare, en missbrukan­de förälder eller en ohälsosam relation.

I den här isande typen av mardröm känner du att du blir kontaktad av någon som är död. Det kan antingen vara någon du har känt eller en helt okänd entitet. Dessa typer av mardrömmar kan associeras med en oförmåga att släppa taget. Att drömma om en nyligen avliden släkting är till exempel inte ovanligt. Personer med livshotand­e sjukdomar upplever också ofta den här tyden av drömmar.

Erika Lindén Jansson

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden