Mitt i Vasastan

Självmedve­ten komedi om kamp mellan könen

- JACOB LUNDSTRÖM

DE BEDRAGNA REGI: Sofia Coppola. I ROLLERNA: Kirsten Dunst, Colin Farrell, Nicole Kidman, Elle Fanning. SPELTID: 94 minuter. BETYG:

”Hämta anatomibok­en!” För att vara en Sofia Coppolafil­m innehåller den njutbara men omärkvärdi­ga ”De bedragna” ovanligt många roliga repliker. Filmen utspelar sig på en flickskola i den amerikansk­a södern som framhärdar med undervisni­ngen trots att inbördeskr­iget rasar runt knuten. När en elev hittar en skadad nordstatss­oldat i skogen måste de plåstra om honom.

Snabbt väcker hans vistelse på internatet även andra känslor än kristen omsorg, vilket blir uppenbart när Ni- cole Kidmans flickskole­rektor tvättar Colin Farrells utslagna soldatkrop­p och upprepade gånger tvingas samla sig för att hämta andan. Och det är just den uppenbara erotiken i scenen, tillsamman­s med elevernas fnittriga intresse för mannen i huset, som bidrar till att ”De bedragna” framstår som en självmedve­ten komedi snarare än ett drama eller en thriller. Tankarna går till en gammal svensk sexkomedi, tänk Torgny Wickmans ”Kyrkoherde­n” från 1970, även om Coppola förstås adderar en konstnärli­g fernissa i form av scenografi och ljussättni­ng. Det är också en komedi om makt, besläktad med vårens succéfilm ”Get out”. Skillnaden är förstås att ”De bedragna” inte undersöker amerikansk­a rasrelatio­ner – alls. Filmen har tvärtom blivit omdiskuter­ad för att den exkluderat den enda svarta karaktären från förlagan. Det gör inbördeskr­iget till en kuriös inramning för den här kampen mellan könen. Det handlar inte om en uppgörelse med slaveriet utan om en skildring av en privilegie­rad tillvaro som håller på att krackelera. På samma sätt som i Coppolas ”Marie Antoniette” får vi alltså betrakta historien från ”fel” håll, med om inte älskvärda så mänskliga förlorare i huvudrolle­rna.

Tankarna går till en gammal svensk sexkomedi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? SÅRAD SOLDAT. Colin Farrell spelar soldaten som hittas sårad.
SÅRAD SOLDAT. Colin Farrell spelar soldaten som hittas sårad.
 ??  ?? REKTORN. Nicole Kidman måste hantera en flörtig gäst i ”De bedragna”.
REKTORN. Nicole Kidman måste hantera en flörtig gäst i ”De bedragna”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden