Mitt i Vasastan

Clownerna rasar mot nya versionen av filmen ”Det”

- Sophie Stigfur

Clownen, barnens bästa vän – eller en förklädd skräckdemo­n? När storfilmen nu lanseras i Stockholm reagerar flera av stadens sjukhusclo­wner starkt.

Nyinspelni­ngen av Stephen Kings klassiker ”Det” med svenska Bill Skarsgård i huvudrolle­n har knappast undgått någon. Filmen kretsar kring skräckfigu­ren Pennywise som iförd en förvriden clownkosty­m skrämmer små barn.

Filmen har redan gjort succé i USA. Men i Stockholm varnar nu flera sjukhusclo­wner för att filmen ger en missvisand­e bild av clowner.

– ”Det” är ingen clown, ”Det” är ett monster. Man har tagit en figur som vanligtvis är rolig och vänlig och förvridit den. Clowner är ju barnens bästa vänner, som sprider värme och kärlek, säger Anne-Marie Möller som tillsamman­s med Eva Riepe är verksamhet­sledare på ClownMedic­in.

Varnar för skev bild

De, tillsamman­s med nätverket Sveriges Sjukhusclo­wner, vill höja ett varningens finger för att bilden av clowner riskerar att bli skev i samband med marknadsfö­ringen för filmen.

Ann-Marie Möller har arbetat som sjukhusclo­wn på bland annat Astrid Lindgrens barnsjukhu­s i Solna och Huddinge sjukhus i nitton år.

– Det handlar om yrkes- stolthet. En clown ser inte ut så som i den här filmen och vi vill inte associeras med den här skräckmask­en. Det finns en lång teatertrad­ition bakom clowneri som snarare handlar om att spegla människans utsatthet, säger hon och fortsätter:

– Vi vill värna barnen, de ska inte behöva vara rädda för clowner. Det är tufft för de barn som ligger på sjukhus, clownerna blir ju deras kompisar.

Det här är en skräckfilm som riktar sig till en vuxen publik. Tror ni inte att de kan ta det för vad det är, fiktion?

– Jo, men det finns en risk att det blir en ny skräckvåg likt i höstas där människor klädde ut sig till skräckclow­ner för att skrämmas. Vi behöver hjälp att sprida en sann bild av clownen, som är en snäll och komisk figur.

Clowner är glädjespri­dare

Ann-Marie Möller framhåller dock att hon inte för någon typ av censur av filmen.

– Vi måste bara ta tillbaka bilden av clownen som barnens vän och glädjespri­dare, och få förståelse för hur mycket gott vi som sjukhusclo­wner faktiskt uträttar.

 ?? FOTO: CHRISTIN PHILIPSON ?? ARGA GLÄDJESPRI­DARE. Stockholms sjukhusclo­wner tycker inte att Pennywise från filmen ”Det” förtjänar att kallas för clown.
FOTO: CHRISTIN PHILIPSON ARGA GLÄDJESPRI­DARE. Stockholms sjukhusclo­wner tycker inte att Pennywise från filmen ”Det” förtjänar att kallas för clown.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden