Mitt i Vasastan

Trevande romantik landar i finstämt vemod

- JACOB LUNDSTRÖM

Den tyske regissören Volker Schlöndorf­f, som är mest känd för ”Blecktrumm­an” och vars senaste filmer ”Mannen som räddade Paris” och ”Dödslistan” också behandlade andra världskrig­et, har nu återvänt till romantiken. Stellan Skarsgård gör rollen som en obestämt skandinavi­sk författare som söker upp en gammal kärlek när han är på uppläsning New York.

”Tillbaka till Montauk” är baserad på Max Frischs roman ”Montauk” och har bearbetats för filmen av den ständige Nobelprisk­andidaten Colm Tóibín, vars egen roman ”Brooklyn” häromåret blev ett rörande migrations­drama på vita duken med Saoirse Ronan i huvudrolle­n. Precis som ”Brooklyn” utspelar sig ”Tillbaka till Montauk” bland européer på den amerikansk­a östkusten. Filmens författare stöter på sin franske filosofisk­e läromästar­e spelad av Niels Arestrup och hans kärleksint­resse är en utflugen tysk advokat spelad Nina Hoss. Och trots den romantiska genren har inte Schlöndorf­f helt övergett frågan om Europas öde.

Kommer Europa att kollapsa, undrar till exempel en näsvis radioprata­re, men Skarsgårds rollfigur slår ifrån sig. Att författare­n i filmen döpts om från Frisch till Zorn är kanske en blinkning till Skarsgårds svenska ursprung. ”Tillbaka till Montauk” handlar hur som helst om en människa som i svensk debatt skulle kallas kulturman, men här framstår han mest som en drömmare hämtad ur någon romantisk komedi. Han ber om en andra chans men Nina Hoss rollfigur synar hans längtan och påminner honom om andra sidor av deras tidigare relation.

”Tillbaka till Montauk” är en film som visserlige­n trevar sig fram, men den landar till slut i ett finstämt vemod.

 ?? FOTO: FRANZISKA ?? ROMANTISK OMPRÖVNING. Nina Hoss och Stellan Skarsgård i ”Tillbaka till Montauk”.
FOTO: FRANZISKA ROMANTISK OMPRÖVNING. Nina Hoss och Stellan Skarsgård i ”Tillbaka till Montauk”.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden