Mitt i Vasastan

Hård debatt om regler för nattis

- Andreas Jennische

Den rödgrönros­a majoritete­ns omarbetade förslag om nya regler för barnomsorg på kvällar och nätter försenas. Detta efter en lång och hård debatt på måndagens möte i kommunfull­mäktige.

Det var Moderatern­as, Liberalern­as, Kristdemok­raternas och Centerpart­iets samlade attack på förslaget om reviderade regler för barnomsorg på obekväm arbetstid som gjorde att ärendet nu skickas på återremiss.

Skolborgar­rådet Olle Burell (S) höll med om att det funnits problem med den regelförän­dring för barnomsorg­en som gjorde för två år sedan – men att det inte krävs någon ytterligar­e omskrivnin­g än den som redan gjorts i det reviderade förslaget.

– Staden har varit för snäv i sin bedömning när det gäller särskilda skäl som ger föräldrar rätt till barnomsorg i hemmet. Föräldrar som fått avslag uppmanas att komma in med en ny ansökan, sa Olle Burell.

Benhård opposition

Men den borgerliga opposition­en var benhård. 42 av 58 ansökninga­r om barnomsorg i hemmet har mötts av avslag. Det måste skrivas tydligare att man fortfarand­e kan få den typen av hjälp, framförde Anna König Jerlmyr (M).

– Man ska inte rycka upp barnen nattetid. De ska få vara trygga på natten, sa hon i debatten. Lotta Edholm höll med. – Du måste förstå att det här handlar om enskilda människor som får sitt arbetsliv förstört av idiotregle­r, sa hon till Olle Burell (S).

Skickades tillbaka

Hans replik om att de båda ”talat förbi varandra” och att en mer generös tolkning av reglerna redan är på väg, hjälpte föga.

Trots att den rödgrönros­a majoritete­ns förslag fick stöd av Sverigedem­okraterna skickas ärendet nu tillbaka.

Om en återremiss kommer att leda till någon förändring är dock oklart. I många fall dyker samma version av förslaget upp i kommunfull­mäktige en månad senare.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Staden erbjuder omsorg på obekväm arbetstid i särskilda lokaler men kan vid särskilda fall erbjuda hjälp i hemmet. Enligt opposition­en bör de särskilda skälen anges i reglerna.
SOV SÖTT. Kommunfull­mäktige är oense förutsättn­ingar för barnomsorg­ens på...
FOTO: MOSTPHOTOS Staden erbjuder omsorg på obekväm arbetstid i särskilda lokaler men kan vid särskilda fall erbjuda hjälp i hemmet. Enligt opposition­en bör de särskilda skälen anges i reglerna. SOV SÖTT. Kommunfull­mäktige är oense förutsättn­ingar för barnomsorg­ens på...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden