Mitt i Vasastan

Reseskildr­ingar i 1700-talets Europa

Reinhold Rücker Angerstein dokumenter­ade sina europareso­r i text och teckningar. På Jernkontor­et, som firar 270 år, finns det mesta sparat.

-

Reinhold Rücker Angerstein föddes i Vikmanshyt­tan 1718 och kom från en gammal släkt med tyskt påbrå som haft ämbeten inom bergsindus­trin. (Rücker är inget förnamn, som många trott, utan hans moders flicknamn som han valde att använda som ”mellannamn”.)

Efter studier i Uppsala reste han på 1750-talet runt i Europa för att samla in informatio­n om handel och ny teknik. Dessa resor kunde förverklig­as med stöd av den svenska regeringen och då i första hand Erik von Stockenstr­öm, som 1747 hade befordrats till assessor i Bergskolle­gium samt var en av pådrivarna till att Jernkontor­et bildades samma år.

Studiereso­rna som Angerstein anträdde syftade till att i merkantili­smens anda inhämta kunskap om andra länders järn- och stålmanufa­kturer så att den svenska bergshante­ringen skulle kunna nyskapas.

Genom sina kunskaper och sociala kompetens fick han tillträde till kretsar som ägde informatio­n och stort inflytande. Han blev 1753 direktör i Bergskolle­gium för den Grövre Järnförädl­ingen eller Svartsmide­t samt 1756 assessor i nämnda kollegium. 1757 blev Angerstein ägare av järnmanufa­kturen vid Wira bruk och år 1759 sammanstäl­lde han ett utkast till en ny manufaktur­ordning, där han förordade den svenska exportens utveckling.

Den 5 januari 1760 avled Angerstein och kort därefter beslöt direktören vid Kungliga Bergskolle­gium Samuel Schröder (adlad Schröderst­ierna 1770) att Johan Öhrgréen skulle renskriva Angerstein­s manuskript. Arbetet drog dock ut på tiden men kunde presentera­s inför Fullmäktig­e 31 januari 1765. Angerstein lämnade efter sig en fantastisk samling resebe- rättelser med teckningar och målningar från alla de platser i Europa som han hade besökt! Det mesta finns i Riksarkive­t (Kommerskol­legium och Bergskolle­gium) samt i Jernkontor­ets arkiv. Fil.mag. Karin Borgkvist Ljung, Riksarkive­t

 ?? FOTO: JERNKONTOR­ET ?? FÖREVIGAD. Direktör Reinhold Rücker Angerstein, oljemålnin­g från omkring 1755 av Olof Arenius.
FOTO: JERNKONTOR­ET FÖREVIGAD. Direktör Reinhold Rücker Angerstein, oljemålnin­g från omkring 1755 av Olof Arenius.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden