Mitt i Vasastan

”Jag vill leva som vanliga människor” 30

-

-årige Hane Bdewe sitter v i d köksbordet i ettan i Skärholmen och pratar om hur livet blivit sedan han kom till Sverige 2014. Han återkommer hela tiden till en sak: Syrien har han lämnat bakom sig, nu är han här och vill bara tänka framåt.

Det har varit full fart i hans tillvaro sedan första dagen på asylboende­t i Farsta. På dagarna pluggade han svenska och jobbade. På kvällarna samlade han pantburkar, för att ha råd med ett SL-kort. Han anmälde sig direkt till alla organisati­oner som finns som parar ihop etablerade och nyanlända stockholma­re.

– Jag ville bara umgås med svenskar, det är så man kommer in i samhället, säger han. Han har hunnit med många olika jobb: vaktmästar­e, städare och på byggfirma. Nu har Hane nyss börjat plugga till undersköte­rska för att få fast anställnin­g på hemtjänste­n som han jobbar på. Han säger att det var ”svårt men inte omöjligt” att få ett jobb.

– Jag är envis. Jag ringde varje dag till chefen för städfirman men hon sa nej hela tiden. Till slut blev det hon som ringde mig och frågade om jag kunde jobba!

På frågan om han tycker att han träffat några riktigt nära vänner svarar han ja.

– Jag har träffat en familj som är som min egen. De har en två-åring som är som min dotter. Men jag jobbar så mycket så jag har knappt tid att träffa någon alls, säger Hane. Även om det gått bra för Hane säger han att det inte varit lätt att bygga upp ett liv här.

– Räkningarn­a började komma samma dag som jag skrev på kontraktet till lägenheten som jag fick efter uppehållst­illståndet. Men jag hade inte fått min lön än så jag blev tvungen att låna pengar. Och jag hade redan skulder eftersom jag lånade pengar för resan till Sverige.

Familjen i Syrien finns ständigt med i tankarna men han försöker att inte tänka för mycket på dem. Det är för jobbigt, säger han. Hane vill tänka framåt.

– Jag vill leva som vanliga människor här, betala skatt och jobba. Och bilda familj. Men jag tycker att det är svårt att träffa någon för jag gillar inte att gå på krogen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden