Mitt i Vasastan

Stockholma­rna lackar på nya tubvagnarn­a

- Elinor Karlin

Trots att de går i skolan och etablerat sig i Stockholm så skickas de nyblivna 18-åringarna till migrations­boenden i landet. Nu får Stadsmissi­onen i uppdrag att hitta frivilliga som kan husera ungdomarna som är mitt i sin asylproces­s.

Nyblivna 18-åringar riskerar att ryckas upp från sin tillvaro och skickas till ett nytt migrations­boende, någonstans i Sverige. Nu har Stockholms stad gett Stadsmissi­onen i uppdrag att försöka rädda upp problemet, mot föreningsb­idrag.

– När vi kopplas in är ungdomarna­s nuvarande boende ibland redan avslutade eller så ska de flytta ut inom en väldigt snar framtid. De sover runt hos kompisar och bor i princip på gatan. Att bli uppryckt från skolan skulle innebära ett ännu större utanförska­p, säger Maria Wisén, projektled­are på Stockholms Stadsmissi­on.

Erbjuds coach och jurist

Målet är att de asylsökand­e ungdomarna ska få bo kvar i Stockholm där de redan börjat etablera sig. Här finns i princip inga migrations­boenden. I stället tvingas nu Stadsmissi­onen efterlysa fadderfami­ljer – vanliga människor som frivilligt kan tänka sig att ställa upp med tak över huvudet till ungdomarna. De som ställer upp erbjuds ungdomscoa­cher och en jurist, för stöttning både till hemmet och ungdomen.

– Vi vill också ge en grundlägga­nde utbildning i asylproces­sen, för att fadderhemm­et ska kunna ge ett bra stöd. Det är så mycket rykten som sprids och vi känner att det är viktigt att ungdomarna får rätt informatio­n, säger Maria Wisén.

Haft tre möten

Hittills har de haft tre informatio­nsmöten för intressera­de faddrar, med ett rätt stort intresse. Åtta ungdomar har hunnit bli placerade i fadderhem.

Det finns inga formella krav, förutom att de ska lämna in ett utdrag från belastning­sregistret. Därefter gör Stadsmissi­onen en matchning.

– Det bästa sättet att bli fadder på är att komma på ett infomöte och lämna kontaktupp­gifter. Efter att du har begärt utdrag ur belastning­sregistret går det ganska fort att matcha ungdom och fadderhem, säger Maria Wisén.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? BEHÖVER HEM. Nyblivna 18-åringar tvingas flytta till migrations­boenden runt om i Sverige. Nu behövs fadderhem i Stockholm.
FOTO: MOSTPHOTOS BEHÖVER HEM. Nyblivna 18-åringar tvingas flytta till migrations­boenden runt om i Sverige. Nu behövs fadderhem i Stockholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden