Mitt i Vasastan

Så ska byggherrar­na få lyorna sålda

- Robin Högberg

Mindre folk på visningarn­a, lägre försäljnin­gstakt och svårsålda ettor som slås ihop till treor. Vi har pratat med ett femtontal byggherrar som satsat på Stockholms tre största nyprodukti­onsområden – och nu känner en viss oro.

Hösten har präglats av rapporter om en fallande bostadspri­ser och den senaste tremånader­sperioden har bostadsrät­tspriserna sjunkit med fem procent i centrala Stockholm och fyra procent i länet, enligt Svensk mäklarstat­istik.

StockholmD­irekt har varit i kontakt med ett femtontal byggherrar med pågående eller kommande projekt i Stockholms tre största nyprodukti­onsområden: Hagastaden, Norra Djurgårdss­taden och Årstafälte­t. Och många känner en viss oro.

– När vi släppte bostäderna för försäljnin­g i våras så bokade vi på i snabbare takt än i dag. Det är färre kunder på visningarn­a och färre som visar intresse för våra projekt som vi släpper till försäljnin­g, säger Christian Dahlman, bostadsutv­ecklingsch­ef på Ikano Bostad, som bland annat har projekt i Hagastaden och på Årstafälte­t.

Stark tillväxt

Han berättar att Ikano bostäder inte gjort något åt sina bostäder, för de tror på sin produkt:

– Däremot försöker vi ha fler visningar och mer flexibla tider för att få dit fler kunder. Folk är osäkra och vill avvakta, så uppfattar jag det. Men Stockholm har stark tillväxt och stor inflyttnin­g så i ett längre perspektiv är jag inte orolig, säger han.

Ingen försäljnin­g

Bilden bekräftas även av Erik Hägesten, projektled­are för Jackproppe­n som Erik Wallin AB:s bygger i Hagastaden. Efter säljstarte­n i augusti, då ett antal lägenheter såldes, har takten minskat och just nu har företaget ingen aktiv försäljnin­g i projektet. Istället ser man över möjlighete­n att slå ihop mindre lägenheter till större.

– Detta gör att två ekonomier kan bära kostnadern­a för lägenheten. När projektet planerades var det högt tryck på små lägenheter i detta området och det var bättre möjlighete­r för en person, en ekonomi, att låna pengar från banken, säger Erik Hägesten.

Tanken är att 16 av projektets 30 ettor på cirka 35 kvadratmet­er ska göras om till åtta stycken treor på cirka 72 kvadratmet­er. Antalet bostäder i projektet minskar från 57 till 49.

– Marknaden är jättetuff, det är ju ingen hemlighet. Om vi hade haft säljstart i januari så är det möjligt att vi skulle senarelagt säljstarte­n. Jag tror det finns en allmän oro för vart priserna är på väg, om det är ett sluttande plan eller om situatione­n har bottnat, säger Jesper Wallin, vd för Erik Wallin AB.

Folk är osäkra och vill avvakta, så uppfattar jag det.

 ?? ARKIVFOTO: ANDREAS ENBUSKE ?? BYGGBOOM. Hagastaden, nya innerstads­delen där Stockholm och Solna möts, planeras stå färdig 2025. Totalt planeras 6 000 bostäder i området.
ARKIVFOTO: ANDREAS ENBUSKE BYGGBOOM. Hagastaden, nya innerstads­delen där Stockholm och Solna möts, planeras stå färdig 2025. Totalt planeras 6 000 bostäder i området.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden