Mitt i Vasastan

Nu införs statlig rabatt på elcyklar

- Christoffe­r Röstlund Jonsson

Från och med i år kommer de som köper elcykel att subvention­eras med många tusenlappa­r av staten. Ministern och året runt-cyklisten Per Bolund (MP) vill att du låter bilen stå; för miljöns, hälsans och det allmänna mysets skull. Med en elcykel kan du snabbt ta dig stora sträckor samtidigt som du får motion.

Konsumentm­inister Per Bolund (MP) kommer själv inte att nyttja subvention­en på elcykel. Han cyklar sina två mil till och från jobbet på en vanlig tramphoj. Eller, rättare sagt två stycken: en robust med dubbdäck för vintern, och en lättare racer för sommaren.

Han ser inte den bistra svenska väderleken som det största hindret för att folk ska välja två hjul framför fyra.

– Jag håller inte med om att vädret avskräcker. Det går fantastisk­t bra att cykla året runt, mycket lättare än jag trodde när jag började för tio år sedan. Man får klä sig rätt, lager på lager, och så bli r man varm i nifrån. Sopsaltnin­g av vägarna gör att det är som på sommaren. Visst, det kräver rätt utrustning. Men om du inte kör bil och inte alltid köper månadskort, så tjänar du snabbt in det, säger Per Bolund.

Ansök om elfordonsp­remie

Och regeringen gör det nu lättare att tjäna in den slanten. Från och med februari kan den som köper en elcykel ansöka om en elfordonsp­remie. Det är 25 procent av priset som staten ska bekosta med skattepeng­ar, upp till 10 000 kronor per person.

– Vi måste minska bilåkandet för miljön och studier visar att steget till elcykel är ett lättare steg att ta. Och har folk väl börjat så fastnar de. De flesta har redan en vanlig cykel, det är inte där tröskeln ligger. Det handlar om att bryta vanor och då tycker vi att det är vettigare att subvention­era nya tekniklösn­ingar än vanliga cyklar, som ändå är relativt billiga. Med en elcykel kan du snabbt ta dig stora sträckor samtidigt som du får motion.

Att elcykeln laddas med elektricit­et säger Per Bolund är en försumbar energiförb­rukning då det går snabbt. Priset på en ny cykel ligger på allt från 10 000 kronor upp till 40 000 kronor.

Även med subvention är det en saftig summa per cykel. Vem är det som ska köpa?

– Många. Det här är en stor rörelse som hela tiden växer.

Även eldrivna rullstolar är inkluderad­e i premien. Dock får de som vill susa fram på segway, eldriven sparkcykel eller hoverboard stå för hela notan själv.

Bidrar till trivseln i stan

– Jag har svårt att se någon åka någon längre sträcka på segway. Där har du inte heller vardagsmot­ionen som är viktig. Det minskar statens kostnader för sjukvård om människor motionerar. Med rullstolar­na är det för de som känner att de behöver en ibland. Du ska inte vara exkluderad för att du har ett funktionsh­inder som gör att du inte kan cykla.

Per Bolund hoppas att premien och den förvän- tade ökningen av elcyklande ska bidra till en annan, mer svårmätbar sak: trivseln.

– Det blir en annan känsla i staden om folk cyklar istället för att köra bil. Det blir trevligare, helt enkelt, för att du som cyklist är närmare människor omkring dig. Man ser varandra på ett annat sätt. Och det är lättare att ställa cykeln och slinka in på ett kafé för en kopp. Vi ligger efter städer som Köpenhamn och Amsterdam när det gäller det här, men med schysta politiska förslag kan vi rulla ikapp.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? RULLAR FRAM. Konsumentm­inister Per Bolund (MP) är själv året runtcyklis­t. ”Det går jättebra att cykla hela året runt, mycket lättare än vad jag trodde innan”
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN RULLAR FRAM. Konsumentm­inister Per Bolund (MP) är själv året runtcyklis­t. ”Det går jättebra att cykla hela året runt, mycket lättare än vad jag trodde innan”
 ??  ?? TRIVSEL. Hoppas även att premien ska öka trivseln i stan.
TRIVSEL. Hoppas även att premien ska öka trivseln i stan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden