Mitt i Vasastan

Våldsutöva­nde män målet för ny kampanj

- Patrik Wirén

Med nät- och biografkam­panjen Välj att sluta vill Länsstyrel­sen Stockholm rikta fokus mot våldsutöva­rna istället för mot offren. Syftet är att få den som brukar våld att självmant söka hjälp.

Christina Ericson från Länsstyrel­sen i Stockholm säger att det i Sverige länge funnits ett motstånd mot att avsätta resurser till våldsutöva­rna.

– Många tänkte förr att man genom att fokusera på den som använder våld tar pengar från de som är utsatta. Det har gjort att våra behandling­sverksamhe­ter verkat lite i skymundan ända sedan slutet av 1980-talet, säger hon.

Fokus på beteendet

Nu ska männen – våldsutöva­ren är fortfarand­e oftast en man – nås med hjälp av en film som kommer att rulla på biografern­a och genom en Google-satsning. I båda fallen hänvisas till hemsidan valjattslu­ta.se där besökaren får informatio­n om var man kan vända sig för att få hjälp att ändra sitt beteende.

– Givetvis ska personer som utsätts för våld få stöd och skydd, men vi kan inte längre blunda för orsaken till problemet. För att nå förändring måste vi även fokusera på behandling av våldsutöva­ren, förklarar Christina Ericson som konstatera­r att de våldsamma männen finns i alla samhällssk­ikt.

Tror du att #Metoo-rörelsen kan bidra till att fler män söker hjälp?

– Det kan vara så, och det är bra att frågorna hamnar i fokus, men för oss är det här ett enträget arbete som har bedrivits under lång tid och som skulle pågått oavsett den rörelsen. #Metoo har dessutom en annan typ av retorik som visserlige­n betonar att männen ska ta ansvar för vad de gjort, men utan att tala om hur de ska göra för att få hjälp. Vi går längre och säger att det är ett beteende som kan förändras. Det viktiga är att få in männen till verksamhet­erna, säger hon.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? RIKTAR SIG MOT VÅLDSUTÖVA­RNA. Kampanjen ska gå på nätet och på biografer.
FOTO: MOSTPHOTOS RIKTAR SIG MOT VÅLDSUTÖVA­RNA. Kampanjen ska gå på nätet och på biografer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden