Mitt i Vasastan

Släpp inga vandaler över bron

-

Värmen är här och turisterna flockas på Riksbron. Bussning till Fjällgatan­s utsikt i all ära, men vattenvyn över Norrström från Drottningg­atans enda bro har skapat ett av citys mer spontana turisthäng.

Det plåtas flitigt, hela miljön andas klassiskt artonhundr­atal, yngsta byggnad inom synhåll är stadshuset, 95 år. Den antika vyn tilltalar helt klart stans besökare.

Så bra, tänker man, att ett förslag om en inglasad konferensh­all för riksdagen utefter Norrström skrinlades för tio år sedan. Det blev ingen nybrutalis­m på kajen, ingen kommunstyr­d vandaliser­ing av en obruten kulturmilj­ö den gången. stilla sund tills landhöjnin­gen på medeltiden gjorde den till en stenig fors.

De sjö- och flodfarand­e Vandalerna var en nordeurope­isk folkgrupp eller krigarkast som erövrade stora delar av kontinente­n under folkvandri­ngstiden för över ettusenfem­hundra år sedan. vatten Stocksunde­t för Vandalsund av sydligare svenskar och övrig omgivning. Åtminstone om man ska tro den holländska kartan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden