Mitt i Vasastan

Innergård i city förtätas med 15 nya hyresrätte­r

- Per Brandt

Ett nytt gårdshus med 15 nya hyresrätte­r. Så vill en fastighets­ägare förtäta i ett kvarter vid Birger Jarlsgatan. Staden ger tummen upp.

Det är fastighete­n Väduren 10 på Birger Jarlsgatan där ägaren Väderurent­io AB vill bygga ett nytt hus på gården.

Det nya gårdshuset ska byggas ihop med befintliga hus, få en veckad form och innehålla lägenheter på 35 till 94 kvadratmet­er och även få en terrass men ”gemensamhe­tslokal med möjlighete­r till matlagning och umgänge”.

Sedan samrådet har staden bland annat sänkt totalhöjde­n med 2,5 meter, men byggnaden är fortfarand­e sex våningar där det översta våningspla­net är indraget.

Nu har planerna precis varit ute på granskning och remissinst­anserna, bland annat Länsstyrel­sen, ger klartecken. Men boende i områ- det är inte nöjda över planerna och menar bland annat att huset är för högt, kommer att skugga gårdar och byggnader och ta bort solljus.

Stadsbyggn­adskontore­t konstatera­r att gjorda dagsljusbe­räkningar visar att flera lägenheter inom den befintliga fastighete­n hamnar ”under den rekommende­rade nivån för nybyggnati­on”, men att det motsvarar den nivån det som gäller för flera lägenheter i kvarteret och ”stenstaden i stort”.

Totalt kom 26 yttranden in, varav 21 var från privatpers­oner, där en namninsaml­ing på 15 namn ingår.

Enligt stadsbyggn­adskontore­t går det inte att säga i dagsläget om synpunkter­na kommer leda till några ändringar, men det kommer i såna fall var av mindre karaktär. I september är målet att detaljplan­en ska klubbas i stadsbyggn­adsnämnden.

 ?? FOTO: PER BRANDT/ÅWL ARKITEKTER ?? NYTT. En innergård på Birger Jarlsgatan kan få ett nytt gårdshus för 15 nya hyresrätte­r.
FOTO: PER BRANDT/ÅWL ARKITEKTER NYTT. En innergård på Birger Jarlsgatan kan få ett nytt gårdshus för 15 nya hyresrätte­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden