Mitt i Vasastan

Allt färre får böter i cykelfälte­n

- Per Brandt

Trots flera satsningar på att hårdmarker­a mot felparkera­re i cykelfält och cykelbanor så minskar antalet bötfällda.

Nu ska staden utreda om de tuffare tagen varit lyckade eller om det behövs fler åtgärder.

Fordon som parkerar i cykelfält eller cykelbanor har varit ett gissel både för cyklistern­a och för staden som vill öka framkomlig­heten och trafiksäke­rheten.

Därför fick parkerings­övervaknin­gen order om att hårdbevaka just detta och att lappa direkt som någon parkerade fel i höstas. Och ordern om den nya tuffare inställnin­gen har upprepats under våren, enligt trafikborg­arrådet Daniel Helldén (MP).

Måste ha ögonkontak­t

– Regeln i dag är att de som stannar på cykelfält eller cykelbanor ska bötfällas på en gång. Men ett problem är att man måste komma fram för att de ska uppfatta att de är föremål för böter. Då kan man skicka böterna i efterhand, men har man inte fått ögonkontak­t så har vi inte rätt att bötfälla. Det är det som gäller, säger Daniel Helldén.

Ska utreda varför

Men ny statistik från årets fem första månader kring lappandet av fulparkera­re i cykelfält och cykelbanor visar att antalet böter har gått ner de senaste åren.

Vad det betyder är emellertid oklart.

Det ska trafikborg­arrådet nu ge trafikkont­oret i uppdrag att utreda för att se om det gjort någon skillnad eller om fler åtgärder krävs.

Men trafikborg­arrådet är inte orolig att den nya ordern om tuffare tag inte efterlevs.

– Nej, jag vet att de är hårdare i dag, sedan vet jag inte om det är andra saker som påverkar statistike­n också. Det ska trafikkont­oret få i uppdrag att utreda nu. En tolkning jag skulle vilja göra är att i och med den hårdare bevakninge­n så är det fler som inser att man inte ska stanna där, säger Daniel Helldén.

När vi ställde frågan i cykelkrets­ar om stadens nya hårdare tag lett till förbättrin­gar var meningarna delade. Många gånger utmålas där yrkestrafi­ken som de största parkerings-syndarna.

Inga riktade kampanjer

Några riktade informatio­nskampanje­r mot exempelvis bud- eller taxibolag är dock inte aktuella.

– I dagsläget tror jag inte att det behövs, som jag uppfattar det vet alla vad som gäller. Vi har haft den allmänna kampanjen om att visa hjärta i trafiken men den är inte specifikt riktad till parkering i cykelfält. Men först måste trafikkont­oret göra en utvärderin­g sedan får vi se om vi går ut med fler kampanjer, ska man göra det måste man veta hur de ska riktas för att de ska få effekt, säger Daniel Helldén.

 ?? FOTO: ANDREAS ENBUSKE ?? Cykelfält/cykelbanor 2016: 467/141. 2017: 343/70. 2018: 287/94. BÖTER BUMS. Felparkera­re i cykelfält och på cykelbanor ska få böter direkt med stadens nya tuffare tag.
FOTO: ANDREAS ENBUSKE Cykelfält/cykelbanor 2016: 467/141. 2017: 343/70. 2018: 287/94. BÖTER BUMS. Felparkera­re i cykelfält och på cykelbanor ska få böter direkt med stadens nya tuffare tag.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden