Mitt i Upplands Väsby

Parets källare – Sveriges bästa mancave?

Adam Alsing med tv-team hade precis varit här, nu har Vi i Väsby det också – igen. I Cirkus Cinema, en källare utöver det mesta, flätas nostalgi och upplevelse samman i det som kan bli Sveriges bästa ”mancave”.

-

Sinnen och nyfikenhet vaknar redan i radhushall­en när näsan får första kittlingen av doft från popcorn. – Känner ni den? Jag sa ju att vi ska bjuda på en upplevelse. All in, säger Ylva Rengart och skattar.

Hon och hustrun Linda serverar kaffe latte och cappuccino innan de pekar mot källartrap­pan som draperats med dvd-filmer. En dörr väntar efter sista trappstege­t. Innanför den en biosalong. Wow. Ett Rigoletto i miniatyr med sju biosoffor plus en hightech massagesto­l.

Hur är det nu på bio? Först får man sig väl en dos reklam till prassel av godis.

Familjen Rengart har tidigare blivit svenska mästare i Bästa hemmabio. Det var 2014 och två år senare kom de på en hedrande andraplats. Nu handlar det om ännu en tävling – Sveriges bästa mancave. Tävlingen avgörs i kanal 5 och DPlay med Adam Alsing som programled­are. Fem hem gör upp om titeln.

Ylva och Linda ogillar namnet mancave (mannens frizon) och ser det inte som något förbehålle­t män. Girlcave går dock bort, det är ”töntigt”.

– Jag lovade mer, eller hur, säger Ylva.

I biosalonge­ns bakre kortände löper ett mörkrött draperi. Hon skjuter det lätt åt sidan, pekar på en ny dörr och ber oss kliva in.

Äntligen står det klart vad Kishti Tomita tjatar om i ”Idol”.

Halleluja-moment får en ny innebörd. En tysk skulle ha utbrustit: ”Mein lieber Gott”.

Popcornvag­n och bar blir första intrycket. Godiskiosk­en drar liksom cirka 2 500 filmer mixade med filmfigure­r längs väggarna. Men det är minnen av svunna tonår som skapar ryckningar i fingrar och handflator. Arkadspel i all ära, flipperspe­len är rummets hjärta.

Nostalgi är mysigt att tala om, när man står mitt i det blir förstumnin­g en konsekvens.

Ylva matar på med informatio­n och håller fram en inglasad ros från filmen ”Skönheten och odjuret”. Tanken är dock någon annanstans: Har jag mynt i fickan?

Det visar sig enklare än så. Med ett tryck på startknap- pen kommer första kulan fram och ”Ghost-busters”spelet får ljus och liv.

Ylva berättar om barndomsmi­nnen från den lokala pizzerian. Hon var fast när hon första gången fick en slant att spela flipper för. Hon har köpt och förfinat några spel för försäljnin­g, men också behållit tre.

Poängskörd­en blir åt det genanta hållet. Som tröst väntar godiskiosk­en med produkter man trodde sig ha vuxit ifrån. Hockeypulv­er väcker minnen, liksom Pop Rocks, Refreshers, NötCrème och färgglada tefat med surt i mitten ...

Ändå är det med popcorn och slush i nävarna det blir en ljud- och bildupplev­else i bion. När ljudvågor kommer från stolsitsen och upp genom svanskotan inser man att inget utelämnats. Ljudet från regnet i regnskogen kommer från precis alla håll.

– Dolby Atmos, säger Ylva med triumf i blicken.

– Att meka med högtalare var min hobby som ung. Jag älskar att få tekniken att bli perfekt.

Den 27 februari sänds avsnittet när Alsing gästar familjen Rengart.

– Vi hoppas på vinst, men topp-3 vore roligt.

Jonny Andersson

 ??  ??
 ?? FOTO: SANNA TUURALA ?? MAN CAVE. Ylva och Linda ogillar namnet mancave (mannens frizon) och ser det inte som något förbehålle­t män.
FOTO: SANNA TUURALA MAN CAVE. Ylva och Linda ogillar namnet mancave (mannens frizon) och ser det inte som något förbehålle­t män.
 ??  ?? BIOSALONG. I den lilla biosalonge­n fanns det gott om utrymme framför den stora duken.
BIOSALONG. I den lilla biosalonge­n fanns det gott om utrymme framför den stora duken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden