Mitt i Upplands Väsby

Isdubbar i träslöjden

- charlotte.årling@direktpres­s.se Reporter Charlotte Årling

Itisdags besökte jag Bollstanäs skola och var med när klass 4C provade på att bada isvak. Eller bada och bada, det handlade mest om att ta sig upp ur det iskalla vattnet med hjälp av isdubbar.

Dagen var nog vinterns vackraste; det var vindstilla och strålande sol. Eleverna var modiga och tvekade knappt innan de tog steget ut i det iskalla vattnet. När de sedan lyckades ta sig upp på isen igen fick de en värmande applåd från de många åskådarna, innan de sprang upp till den väntande bastun.

Vi lade ut ett videoklipp på Facebook från ett av doppen. Det var jättekul att läsa alla kommentare­r! Uppenbarli­gen är detta med isvak något som många Väsbybor har erfarenhet av från sin egen skolgång. Inte konstigt, med tanke att det på Bollstanäs skola är en tradition sedan 1980-talet och säkert på flera andra skolor också.

”Det där minns jag att vi också fick göra,” skriver en läsare.

” Vi gjorde isdubbar på träslöjden på mellanstad­iet. Det borde alla elever som bor nära vatten göra,” skriver en annan.

I ett land som Sverige, med sjöar som täcks med is på vintern, är det suveränt att barnen får lära sig att hantera isdubbar, ispik och kastlina i skolan. Ännu bättre att de får chansen att prova dem under säkra och kontroller­ade förhålland­en. Då kanske en oönskad plurrning i framtiden stannar vid just en oönskad plurrning och ingenting värre.

Uppenbarli­gen är detta med isvak något som många Väsbybor har erfarenhet av från sin egen skolgång.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden