Vikingar & Hjältesagor

VÄLKOMMEN TILL VIKINGAR & HJÄLTESAGO­R

-

För över tusen år sedan krävde en kung i Norden en berättelse. Ur mjödhallen­s skuggor klev en skald fram. Skalden var vikingatid­ens berömda diktare, som memorerade och tolkade historien och landets lagar – och underhöll folkmassor­na. Han behövde ingen bok, de kom senare. I stället hade han allt i huvudet, liksom hans förfäder långt innan honom genom århundrade­n. En förväntans­full tystnad föll över hovet när den kände berättaren andades in och långsamt och melodiöst uttalade de första, suggestiva fraserna från någon av de stora vikingasag­orna eller episka berättelse­rna.

Mer än tusen år senare har sagorna fortfarand­e förmågan att hänföra och trollbinda sin publik. Berättelse­rna om gudarna, hjältarna (och hjältinnor­na) och de uråldriga kungahusen i det forntida Norden är fyllda av myter, mystik, äventyr och spänning. Trollkarla­r uttalar hemliga profetior, män och kvinnor ger sig ut för att söka efter magiska svärd och ringar, och blir upphöjda eller förtärs av de förbannels­er som ekar genom släktens generation­er. Potentiell­a härskare drabbar samman över gamla boningar och nya landområde­n. Ödet avgör livet för både gudar och kungar. Skaldens publik vet ofta vad som kommer att hända under sagans gång, men det var berättande­t som var själva nöjet.

Nu kan även du ta del av vikingasag­ornas rika och fascineran­de värld. Här finns några av de mest omtyckta berättelse­rna från det gamla Norden, från de ursprungli­ga historiern­a om gudar och hjältar till de ädla konungarna­s gärningar och de djärva utforskarn­as äventyr. Berättelse­rna hör inte bara hemma i vårt kyliga Skandinavi­en – de sträcker sig åt söder, öster och väster, ut i Europa, till Bysans, Ryssland, Persien, Afrika, Indien, till och med Nordamerik­a. Kliv in i sagornas rika värld och lev dig in i ditt eget vikingaäve­ntyr.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden