Vikingar & Hjältesagor

Räder

-

De anlände mitt i natten. Mörkret hade varit så kompakt att munkarna inte sett fartyget förrän det lade till vid stranden. Nu var det för sent att kalla på hjälp, det visste de. En broder sprang ut i korridorer­na, väckte munkarna ur deras sängar med gälla rop: ”Demonerna är här! De kommer! De kommer!”. Vissa av bröderna började ropa på hjälp medan andra började agera genom att ta värdefulla föremål och gömma dem i vecken på sina mantlar. Men dörrarna var redan inslagna och anfallarna var här. De var enorma – större än någon man det ödmjuka brödraskap­et någonsin sett – med sitt vilda blonda hår och sina mäktiga vapen i hand. De hoppade på munkarna direkt, högg frenetiskt efter deras kroppar. Vissa vädjade om att bli skonade, andra hade inte tid att vädja. Det fanns ingen tid för förhandlin­gar. Hur kan man förhandla med otyglat våld? Bara död, förödelse och blod återstod när de svingade sina yxor och stack med sina svärd. Endast en munk lyckades undkomma massakern. Han dök snabbt in bland männen och kastade sig ner i det långa gräset på utsidan. Han såg hur kropp efter kropp kastades från dörrarna till hans hem, han såg hur män som ännu levde kastades utför de höga klipporna ut i havet och han såg hur hedningarn­a satte eld på de heliga väggarna. Den heta vinden slog mot hans ansikte och kläder i det flammande mörkret. Han höll en guldbägare i sin hand, det enda föremål han lyckats rädda innan han flydde. Anfallarna hade resten av de dyrbara föremålen och de lastades i säckar på deras stora fartyg. Och nästan lika snabbt som de kommit smög de sig ut från land och återvände in i mörkret över havet. När ett vikingaman­skap som seglade nära nordöstra England år 793 gjorde en räd mot ett kristet kloster i Lindisfarn­e såg de bara en märklig, enslig byggnad full av värdefulla skatter. Det var en möjlighet de inte fick missa. Men för många i England betydde det här chockerand­e och oprovocera­de anfallet början på vikingarna­s plundrings­tåg. De här sporadiska men våldsamma anfallen fortsatte runt Englands kuster och år 855 anlände en styrka kallad den stora hednaarmén till East Anglia. Armén banade sig genom landet, belägrade städer på vägen och tog makten över landområde­na. De skandinavi­ska krigarna skickade även invasioner mot Irlands kust och över hela den europeiska kontinente­n. Räderna sträckte sig även över Östersjön, hela vägen till Persien. De ursprungli­ga anledninga­rna till den snabba expansione­n debatteras vilt bland historiker. Vissa tror att räderna var ett brutalt svar på kristendom­ens spridning, att den skandinavi­ska befolkning­en blev för stor för landområde­na eller att det helt enkelt handlade om äventyrsly­stna män. Oavsett anledning blev invasioner­na ett smärtsamt minne för dem som drabbades.

Inget kloster på andra sidan havet gick säkert från de grymma männen som hemsökte de engelska kusterna.

Blont hår var populärt och vikingamän­nen blekte hår och skägg.

 ??  ?? Knivar SvärdMed en upp till 90 centimeter lång klinga var svärdet utformat så att det kunde hållas i en hand och skölden i den andra. Endast vikingar med hög status bar svärd med vackert utformade fästen. Svärden fick ofta namn som ”benbitare” och de gick i arv. De var gjorda av idegran, ask eller alm. Vikingarna­s bågar hade en dragvikt på omkring 45 kilo och drogs mot bröstet snarare än hakan. Pilarna gjordes i olika former och i kombinatio­ner av järn, örnfjädrar och brons. Vikingarna hade två slags knivar – enkla, eneggade knivar och saxknivar som liknar dagens machete. Saxen var tyngre än en vanlig kniv och hade en svängd rygg. Böndernas främsta vapen. Vikingarna­s spjut hade metallspet­sar monterade på träskaft på två eller tre meter. Spjuten var designade för sitt syfte, och användes både som hand- och kastvapen. Som Odens vapen, hövdingen bland de nordiska gudarna, hade det stor kulturell betydelse. Ett av vikingatid­ens vanligaste vapen. Stridsyxor­na hade större spetsar och längre skaft än de som användes som verktyg. Vissa yxor var manshöga och fick kastas med två händer. Det fanns även mindre kastyxor.
Knivar SvärdMed en upp till 90 centimeter lång klinga var svärdet utformat så att det kunde hållas i en hand och skölden i den andra. Endast vikingar med hög status bar svärd med vackert utformade fästen. Svärden fick ofta namn som ”benbitare” och de gick i arv. De var gjorda av idegran, ask eller alm. Vikingarna­s bågar hade en dragvikt på omkring 45 kilo och drogs mot bröstet snarare än hakan. Pilarna gjordes i olika former och i kombinatio­ner av järn, örnfjädrar och brons. Vikingarna hade två slags knivar – enkla, eneggade knivar och saxknivar som liknar dagens machete. Saxen var tyngre än en vanlig kniv och hade en svängd rygg. Böndernas främsta vapen. Vikingarna­s spjut hade metallspet­sar monterade på träskaft på två eller tre meter. Spjuten var designade för sitt syfte, och användes både som hand- och kastvapen. Som Odens vapen, hövdingen bland de nordiska gudarna, hade det stor kulturell betydelse. Ett av vikingatid­ens vanligaste vapen. Stridsyxor­na hade större spetsar och längre skaft än de som användes som verktyg. Vissa yxor var manshöga och fick kastas med två händer. Det fanns även mindre kastyxor.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden