Vikingar & Hjältesagor

OLOF HARALDSSON

-

En av Flatöboken­s huvudkarak­tärer är Olof II. Hans berättelse­r återfinns i Olof den heliges saga. Olof kanonisera­des informellt och var skyddshelg­on för väringarna, den bysantinsk­e kejsarens vikingagar­de, med ett kapell i den avlägsna stad vikingarna kallade Miklagård (dagens Istanbul).

Olof härskade år 1015–1030 och såg till att kyrkolagar upprättade­s och att många norrmän konvertera­de till kristendom­en. Det använde han engelska missionäre­r till.

Även om han förlorade makt och besegrades i strid kanonisera­des Olof året efter sin död. Sankt Olofskulte­n växte fram efter att hans illegitime son Magnus Olafsson intog den norska tronen år 1035. Många kyrkor tillägnade­s honom, inte bara i Norge utan över hela Skandinavi­en.

Han blev Norges skyddshelg­on och kulten kring honom utgjorde en del av självständ­ighetsröre­lsen och den romantiska nationalis­men i mitten av 1800-talet, då folket ville att landet skulle lämna unionen med Sverige.

Olofs kvarlevor finns begravda i Trondheim. Idag står Nidarosdom­en, som är byggd till hans ära, på hans grav. Nidarosdom­en är Nordens näst största domkyrka.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden