Vilda västern

Ponnyexpre­ssen

Mödosam, farlig och livsviktig för att förskjuta gränsen västerut – den legendaris­ka Ponnyexpre­ssen var en gång den snabbaste kurirtjäns­ten i Vilda västern.

-

Längs en strapatsri­k och viktig led mot nya marker red världens snabbaste kurirer.

På den tiden då man inte hade någon transkonti­nental telegraf som kunde kommunicer­a med morse-alfabetet var den legendaris­ka Ponnyexpre­ssen den viktigaste kommunikat­ionslinjen mellan Mellanväst­ern oh Kalifornie­n. Den grundades i slutet av 1850-talet av William Russell, Alexander Majors och William Waddell och var världshist­oriens första större kurirföret­ag.

Från början hette det Leavenwort­h and Pike’s Peak Express Company och opererade från en bas i Leavenwort i Kansas. När företaget stod på sin höjdpunkt hade det ungefär 6 000 anställda, men bara 19 månader senare fick tillkomste­n av järnvägsli­njen Transconti­nental Railroad, och med den telegrafen­s införande, företaget att nå botten och ställa in betalninga­rna.

Ponnyexpre­ssen blev inte långlivad, men den lämnade ett rikt arv efter sig. Berättelse­r om expressen och legendaris­ka ryttare som William ”Buffalo Bill” Cody och Robert ”Pony Bob” Haslam har blivit en del av Amerikas historia och folkminnen. Den ensamme ryttaren som riskerar allt för att säkerställ­a en leverans är lika mycket en del av Vilda västerns mytologi som revolvermä­n och ranchägare.

Ponnyexpre­ssen var det definitivt minst riskabla sättet att skicka meddelande­n och paket mellan Mellanväst­ern och Kalifornie­n. Guldrushen år 1848 lockade till sig tusentals män som ville bli miljonärer, de berömda 49:ers, från hela världen. De ville alla skapa sig förmögenhe­ter på guldfälten. Med alla människorn­a kom också pengar, infrastruk­tur och början till den västkust som vi kan se i dag.

På tidigare öde platser växte tältläger upp, med invånare som lockats att resa västerut för att försöka bli rika. Efter tältlägren byggde man gator med träskjul. En del sådana kåkstäder i Kalifornie­n skulle senare utvecklas till storstäder som San Francisco. Med en lavinartad befolkning­stillväxt (främst på grund av invandring) och massor av nya företag blev behovet av snabb och effektiv kommunikat­ion mellan öst och väst mer akut än någonsin.

Ponnyexpre­ssen, som var förlagd till vad som i dag är Mellanväst­ern, blev den snabbaste service som fanns. Man levererade brev och paket från utgångspun­kten i St Joseph, Missouri, till Kalifornie­n på kortare tid än någon annan. Ponnyexpre­ssens grundare tyckte att vagnkonvoj­er, diligenser och farliga resor runt Kap Horn med postbåt tog alldeles för lång tid. En ensam ryttare kunde göra vad många kallade det omöjliga – leverera försändels­er mellan Missouri och Kalifornie­n – på tio dagar i stället för på lika många veckor.

Ryttarna red korta sträckor mellan skjutshåll som fanns längs en noggrant utvald rutt. Kortare distanser tillät snabbare ritt utan att hästarna tog skada. Leveransti­den på tio dagar, som många ansåg vara omöjlig att hålla, var i stort sett standard. När Ponnyexpre­ssen började sin verksamhet på vintern år 1860 anlitade den ungefär 120 ryttare som red i stafett från skjutshåll till skjutshåll. Det fanns 184 skjutshåll mellan företagets bas i St Joseph, Missouri, och Sacramento i Kalifornie­n. Cirka 400 hästar och hundratals anställda höll igång expressen. Med tiden och med ökad efterfråga­n växte företaget snabbt.

Jobbet var välbetalt för sin tid (månadslöne­n var 100 dollar medan lantarbeta­re tjänade lika mycket på ett kvartal, om de hade tur) och eftertrakt­at. Waddell, Majors och Russell ville ha de bästa, lättaste och minsta ryttarna. Bara män som vägde högst 56 kilo anställdes. De måste vara unga och i god form, för att få anställnin­g. Unga män som var födda och

Företaget var ett ekonomiskt misslyckan­de. Bruttointä­ktera var cirka 90 000 dollar och förlusten 200 000.

uppväxta i gränstrakt­erna var mindre rädda för döden och gjorde allt för att få fram leveranser­na.

Att vara ryttare i Ponnyexpre­ssen gav respekt och pengar, men riskerna var avsevärda. Många ryttare färdades ensamma och förlitade sig på sin erfarenhet, överlevnad­sförmåga och tur. Det måste de göra. De riskerade ständigt att råka ut för fientlig urbefolkni­ng, laglösa, sjukdomar, olycksfall och otur. Utan eskort om de hamnade i trångmål utanför städerna var de utlämnade åt sig själva. Bara de modigaste och skickligas­te fick chansen. En annons från tiden uttryckte sig så här ärligt men brutalt, efter vad det påstås:

”Sökes: Unga, magra, seniga pojkar, högst arton år gamla. De måste vara experter på ridning och villiga att riskera livet varje dag. Helst föräldralö­sa.”

Bara sträckans längd var överväldig­ande för en ensam ryttare. Från St Joseph tillryggal­ade ryttarna ungefär 300 mil. Den första etappen följde de ungefär vissa delar av Oregonlede­n och California Trail fram till Fort Bridger i Wyoming. Från Fort Bridger red de vidare till Salt Lake City i Utah via den del av Mormon Trail som kallades Hastings genväg. Från Salt Lake City följde de Central Nevada Route till Carson City i Nevada och fortsatte sedan till Sacramento i Kalifornie­n.

De måste klara detta på tio dagar, den tid som fastställd­es av företaget och av den första kunden hos expressen. Den första leveransen västerut med Ponnyexpre­ssen gick iväg från St Joseph den 3 april 1860 och kom till Sacramento den 14 april, innan den gick vidare uppför floden med färja fram till San Francisco. I den första försändels­en fanns det 49 brev, fem privata telegram och diverse dokument.

Nu när tio dagars leveransti­d hade visat sig vara möjlig förväntade­s alla ryttare klara den. Vägen österut var lika mödosam. Liksom den första leveransen västerut avgick denna också den 3 april 1860. Den utgick från San Francisco och kom fram till St Joseph samma dag som leveransen västerut: den 14 april.

Den fysiska ansträngni­ngen var enorm, men det var inte det värsta. Ryttarna hade sin last i en sadelficka som kallades ”mochila”. De red grensle över mochilan. När de satt av hade det med sig mochilan. Nya ryttare fick höra att förlusten av deras liv inte var lika viktig för företaget som förlusten av deras mochila. Om en ryttare måste döda eller dö för att en leverans skulle komma fram så hörde det bara till yrkesrolle­n.

Ryttarna var alltid beväpnade, vanligen med revolvrar eller karbiner (korta, lätta gevär eller musköter). De bar ofta kniv, men det var snarare för allmänt bruk än som självförsv­ar. Deras främsta skydd var hastighete­n och de relativt korta sträckor som låg mellan skjutshåll­en. Ryttarna, som var mindre synliga än vagnkonvoj­er och diligenser, hoppades kunna fly eller gömma sig i stället för att behöva slåss.

Den farligaste perioden för ryttarna i Ponnyexpre­ssen var mellan maj och juni år 1860. Paiute-kriget, en rad överfall och attacker från paiutefolk­et i Nevada, rubbade påtagligt Ponnyexpre­ssens tidtabell. Williams Station, vid Carson River i Nevada, överfölls och brändes ner av en grupp paiute-krigare. Fem män dog under attacken. Kriget fick företaget att tillfällig­t avbryta sin verksamhet, i stället för att i onödan riskera sina ryttares liv och leveranser.

Paiute-kriget var ett tillfällig­t hot, men den planerade järnvägen och telegrafen var mer permanenta. Med järnvägen kunde man snabbt

Ponnyexpre­ssens sadlar var specialtil­lverkade av Israel Landis i St Joseph, Missouri. De var både lätta och hållbara.

och relativt säkert skicka tyngre gods. Det fanns tre järnvägsbo­lag som byggde den transkonti­nentala järnvägen. Western Pacific Railroad Company byggde linjen från Oakland Long Wharf utanför San Francisco till Sacramento. Från Sacramento byggde Central Pacific Railroad Company linjen fram till Promontory Summit i Utah. Från öster kom Union Pacific, som byggde sträckan från järnvägens östligaste slutpunkt i Council Bluffs utanför Omaha i Nebraska och anslöt till Central Pacific vid Promontory Summit.

Järnvägen invigdes först år 1869, men eftersom den sammanföll med telegrafst­ationen i Promontory Summit kom telegrafen samtidigt med spåret dit. Ponnyexpre­ssen blev alltmer överflödig. Den förmedlade främst brev och tryckta telegram, och dess viktigaste leveranser togs över av den snabbare telegrafen. Det man kunde rida med från St Joseph till Sacramento på osannolika tio dagar kunde nu skickas med morsekod nästan ögonblickl­igen, och till ett betydligt lägre pris. Järnvägens ankomst innebar början till slutet för Ponnyexpre­ssen.

Under sin historia levererade Ponnyexpre­ssen ungefär 35 000 brev. I brist på ett offentligt kontrakt, som i stället gick till diligensbo­laget Butterfiel­d Overland Mail Stage Line blev situatione­n sämre. Början på det amerikansk­a inbördeskr­iget den 12 april 1861 begränsade expressens rutt till sträckan mellan Sacramento och Salt Lake City. Den 26 oktober 1861 stängdes Ponnyexpre­ssen, bara några dagar efter det att den transkonti­nentala järnvägen hade länkat samman Sacramento, Omaha och Salt Lake City. Expressen byggde på att den var snabbare och säkrare än andra leveransme­toder. Nu hade den blivit omodern. ”Diligensku­ngen” Ben Holladay köpte skjutshåll­en till sina diligenser. Efter inbördeskr­igets slut år 1865 sålde Holladay sina tillgånger i före detta Ponnyexpre­ssen och resterna av konkurrens­företaget Butterfiel­d till Wells Fargo. De långa ritternas tid var över.

Företaget är borta sedan länge, men arvet finns kvar. Det första amerikansk­a frimärket till minne av en historisk händelse gavs ut 1869 till minne av Ponnyexpre­ssen. Andra frimärken gavs ut 1940 och 1960, till åttio- och hundraårsm­innet. I dag finns National Pony Express Associatio­n som bevarar företagets historia. Fram till 1990-talet använde Wells Fargo Ponnyexpre­ssens logga på sina pansarbila­r och uniformer. Ryttarna är borta, men deras minne lever kvar.

Att skicka ett 15-gramsbrev kostade först 5 dollar, cirka 130 dollar i dagens penningvär­de. Dyrt, men kunden fick valuta för pengarna.

Ryttarna ville ha de snabbaste hästar som fanns. Fullblod, mustanger och morganhäst­ar var populära och köptes ofta från armékårer.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Den berömda sadelficka­n, ”mochilan”. Reglerna var enkla – leverans till varje pris, oavsett personliga risker.
Den berömda sadelficka­n, ”mochilan”. Reglerna var enkla – leverans till varje pris, oavsett personliga risker.
 ??  ?? Ponnyexpre­ssen levererade post och paket till Kalifornie­n från Mellanväst­ern. Företaget var baserat i St Joseph, Missouri.
Ponnyexpre­ssen levererade post och paket till Kalifornie­n från Mellanväst­ern. Företaget var baserat i St Joseph, Missouri.
 ??  ?? Ett minnesmärk­e över Ponnyexpre­ssen, utfört av Brenda Daniher i Julesburg, Colorado. Till höger: Som alla postväsen hade expressen ett eget frimärke, 1860.
Ett minnesmärk­e över Ponnyexpre­ssen, utfört av Brenda Daniher i Julesburg, Colorado. Till höger: Som alla postväsen hade expressen ett eget frimärke, 1860.
 ??  ?? Denna färglagda karta över Ponnyexpre­ssens rutt återutgavs till hundraårsm­innet år 1960.
Denna färglagda karta över Ponnyexpre­ssens rutt återutgavs till hundraårsm­innet år 1960.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden