Vilda västern

Lagen om tvångsförf­lyttning

President Andrew Jacksons kontrovers­iella lag kallad Indian Removal Act fördrev tiotusenta­ls lokala stammar från deras egna marker. Förflyttni­ngen kom att kallas Tårarnas väg.

-

Hur urbefolkni­ngen fördrevs från sina hemtrakter längs Tårarnas stig.

År 1830 ville allt fler vita nybyggare flytta in i områden som befolkades av urinvånare. Deras högröstade krav fick USA:s regering att vidta drastiska åtgärder för att vinna väljarnas sympati. Den ”lösning” som man kom fram till under president Andrew Jacksons ledning var den så kallade Indian Removal Act, lagen om tvångsförf­lyttning. Genom den skulle de ”fem civilisera­de stammarna” (choctaw, seminole, muscogee/creek, chickasaw och cherokee) drivas bort från sina marker längst ner i södra USA och tvingas flytta hundratals mil längre bort, till nya områden i väster.

Före lagen hade de fem stammarna garanterat­s rätten att stanna kvar öster om Mississipp­i, så länge de tog till sig vissa inslag i den europeiska kulturen, som att bete sig enligt anglo-europeiska konvention­er och seder och omvända sig till kristendom­en. Jackson markerade emellertid att den epoken var slut i ett tal till nationen år 1829. Han hävdade att ingen fick stå i vägen för ”framstegen” och att en förflyttni­ng var det enda sättet att förhindra urbefolkni­ngens oundviklig­a utplåning. Enligt hans förslag kunde urinvånarn­a bara uppnå självstyre i federalt inrättade reservat väster om Mississipp­i, och dit skulle de tvingas iväg med vapenmakt.

Lagen godkändes i senaten den 28 maj 1830, efter en infekterad debatt, men i slutänden var det bara den rebelliske kongressma­nnen Davy Crockett som röstade emot den. Under de följande 20 åren ”eskorterad­es” de fem stammarna på en fotvandrin­g till sin nya vistelseor­t i Oklahama av lokala milismän. Många satte sig till motvärn, vilket ledde till krigshandl­ingar innan stammarna betvingade­s och marscherad­e vidare. Sjukdomar var vanliga, miljöförhå­llandena var svåra och urbefolkni­ngen utsattes under hela vägen för anfall. Tusentals dog utan att ha nått till målet för den mödosamma och orättvisa resan. De europeiskä­ttade amerikaner­na fick ta över 25 miljoner tunnland mark och brydde sig inte om det fruktansvä­rda priset för detta.

 ??  ?? President Andrew Jackson, år 1824 av Thomas portättera­d makten Sully. Jackson hade under nästan hela urbefolkni­ngen den tid då fördrevs.
President Andrew Jackson, år 1824 av Thomas portättera­d makten Sully. Jackson hade under nästan hela urbefolkni­ngen den tid då fördrevs.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden