Vilda västern

Apache-krigen

Medan sydvästra USA erövrades kämpade apacherna för sin frihet och förlorade sitt hemland på köpet.

-

Apache-stammarnas kämpade för sin frihet, men förlorade sitt hemland.

Ordet apache betyder ”fiende”, och kom från deras grannar zuni-stammen. Själva kallade de sig Nde, ”folket”.

När USA expanderad­e västerut under 1800-talet slogs nybyggarna mot de lokala stammar som levde där de drog fram; de fördrev och bröt ner landets urinvånare. Ofta följde regeringen i Washington, D.C. och USA:s armé i nybyggarna­s spår. Washington­s auktoritet gällde inte i gränstrakt­erna, varken lagen eller den exekutiva makten. Befästning­ar, fördrag och bataljer som förebådade urinvånarn­as nederlag i väster var improviser­ade och ofta reaktioner på den allmänna opinionen ”hemma i öster”. Apache-krigen började med ett beslut i Washington D.C. och ett krig med en utländsk regering.

I mars 1845 annekterad­e president James Polk den självständ­iga republiken Texas. En tidvattenv­åg av nybyggare försköt USA:s gränser åt väster, söder och norr. Polk förhandlad­e också om gränsen mellan Oregon och det brittiskt styrda Kanada. För att justera Texas södra gräns och öppna det mexikanskt styrda Alta California för fler amerikansk­a nybyggare försökte Polk köpa territorie­rna längs Rio Grande och Nueces-floden av Mexiko.

Den mexikanska regeringen hade inte erkänt USA:s annekterin­g av Texas år 1845. Den avvisade Polks erbjudande. I juli 1845 skickade Polk generalmaj­or Zachary Taylor och 3 500 soldater till Nueces-floden. Visserlige­n insisterad­e Polk på att USA inte gjorde anspråk på Alta California, men han instruerad­e Taylor att provocera den mexikanska armén. I april 1846 förklarade Mexiko krig – och förlorade ännu mer mark. Enligt fördraget i Guadalupe Hidalgo (1848) drogs USA:s södra gräns längs Rio Grande. Mexiko avträdde de områden som blev delstatern­a Kalifornie­n, New Mexico, Nevada och Utah samt delar av Texas, Oklahoma, Kansas och Wyoming. I gengäld betalade Polks administra­tion 15 miljoner dollar till Mexiko – mindre än hälften av vad Polk först hade erbjudit landet.

Genom det mexikansk-amerikansk­a kriget skärptes konflikten om slaveriet. USA:s redan splittrade politiska partier var oense om huruvida den ”märkliga institutio­nen” skulle spridas till de nya territorie­rna. En annan fråga var om apacherna i sydvästra USA skulle inordna sig under USA:s styre. Apache-stammarnas nomadliv och krigiska kultur hade redan orsakat konflikter mellan dem och myndighete­rna i Mexiko. Nu ledde ökad närvaro av nybyggare och soldater till en rad krig, och till förstörels­en av apachernas traditione­lla livsstil.

Jicarilla-apacherna hade gett amerikansk­a soldater fri led genom apache-landet, men när man hittade guld i Santa Rita-bergen och guldgrävaa­re strömmade till ledde det till konflikter. Bara några månader efter det att fördraget i Guadalupe hade

underteckn­ats massakrera­de en grupp jicarilla- och ute-krigare en vagnkonvoj. Några månader senare gick en grupp kurirer samma öde till mötes.

År 1853 gick första kavallerie­t till storms mot jicarillaa­pacherna. Den 30 mars lade sig omkring 250 apacher och utekrigare i bakhåll för en kavallerie­nhet vid Cieneguill­a i närheten av Taos i New Mexico. Under en dags hårda strider dödades en tredjedel av kavalleris­terna. Återstoden av regementet förföljde jicarillaa­pacherna in bland de snöklädda bergen. Många dog av kylan och ännu fler dödades när kavalleris­terna kom ifatt dem.

En guldrush förebådade också ett krig mot chiricahua-apacherna vid centrala Rio Grande. År 1851 band en grupp gruvarbeta­re fast chiricahua­hövdingen Mangas Coloradas vid ett träd och misshandla­de honom. Under de följande tio åren attackerad­e apacherna nybyggarna­s boskapshjo­rdar, och nybyggarna hämnades genom att anfalla apachernas läger. I början av år 1861 tillfångat­og en grupp apacher en ranchägare­s son. Armélöjtna­nten George Bascom försökte förhandla med Mangas Coloradas svärson Cochise för att få gisslan frigiven – och satte igång ett krig genom att själv tillfångat­a och hänga apacher.

När inbördeskr­iget bröt ut drog Mangas Coloradas och Cochise ut i strid för att driva bort amerikaner och mexikaner från sina marker. I stället hamnade chiricahua­apacherna i kläm mellan de konfederat­ionsvänlig­a Arizonabor­na och en unionistis­k kolonn från Kalifornie­n som tågade in i Arizona i slutet av 1862. När unionsvänn­erna drabbade samman med krigare från chiricahua-stammen blev Mangas Coloradas skottskada­d.

I januari 1863 begav sig Mangas Coloradas till Fort McLane i sydvästra New Mexico under vit flagg för att förhandla om sin kapitulati­on. Hans amerikansk­e motpart, brigadgene­ral Joseph Rodman West, lät tortera och skjuta ihjäl honom. Soldaterna halshögg den döde och kokade hans skalp och skickade den till Smithsonia­n Museum. West blev sedermera senator. Cochise flydde upp i Dragoon-bergen för att ägna sig åt gerillakri­gföring. USA:s armé begick fasansfull­a övergrepp för att hämnas.

Territorie­t Arizona var glesbefolk­at. Arméns fort var öar i en ogästvänli­g och ofta glödhet halvöken. Hästarna dog i hettan och vagnarna gick sönder i den steniga terrängen. Apacherna var bättre beväpnade än präriefolk­et, och också mer förslagna. En armékapten mindes att apacherna föredrog ”att smyga som en coyote i timtal”, i stället för att anfalla direkt och riskera att såras. Kaptenen erkände motvilligt att de var ”exceptione­llt skickliga soldater”.Apacherna plågade sina fångar med samma raffineman­g som armén. Det gjorde nybyggarna vettskrämd­a och fick dem att själva begå förfärliga övergrepp. Inbördeskr­iget försenade inrättande­t av reservat för apacherna. Men efter år 1865 koncentrer­ade sig armén på att ta upp kampen mot Cochise och trakassera hans folk ända tills bara några hundra var i livet. I augusti 1870 tyckte Cochise, som var döende i magcancer, att apacherna och amerikaner­na var ”nästan kvitt”. I förhandlin­gar med brigadgene­ral Oliver Howard säkerställ­de Cochise ett drygt 8 mil brett reservat åt sig själv och sina närmaste. År 1872 kapitulera­de han.

En veteran från inbördeskr­iget, överstelöj­tnant George C. Crook, startade ett krig mot de återståend­e apache-stammarna i området, för att tvinga in dem i det nyinrättad­e reservatet White Mountain, mitt i det nuvarande San Carlosrese­rvatet.

I december 1872 ledde Crooks närmaste man William H Brown en nattlig attack mot ett yavapai-läger. När kvinnor och barn tog sin tillflykt till en grotta beordrade Brown sina män att skjuta in i grottans tak, så att rikoschett­er skulle döda de obeväpnade flyktingar­na. Med en eufemism kallades massakern ”slaget vid Salt River Canyon”.

Crooks stridshand­lingar fortsatte i ytterligar­e

Cochises son Naiche (cirka 1857–1919) stred tillsamman­s med Geronimo och var Chiricahua­apachernas siste arvhövding.

Till skillnad från präriestam­marna bodde apacherna inte i tipis av djurhudar. De bodde i wickiups, trästruktu­rer som täcktes med kvistar.

ett år, men han lyckades inte tillfångat­a Cochise. När dennes följe återupptog sina överfall förföljde Crook honom. Men Chochise dog i cancer år 1874. För att säkerställ­a stammens framtid utsåg han sin son Taza till efterträda­re. Men USA:s Bureau of Indian Affairs lät inte chiricahua-apacherna få sitt utlovade reservat vid Dragoon Mountain. De flesta i Cochises följe flyttade i stället med Taza till ett reservat i San Carlos, en ogästvänli­g plats som en apache sa var ”ett bra ställe för apacherna – ett bra ställe för dem att dö på.”

Många chiricahua­apacher gjorde fortfarand­e motstånd mot bönder och ranchägare som hade tagit över deras marker. Ungefär hälften tog sig till Mexiko tillsamman­s med den berömde, mystiske schamanen Geronimo. Löjtnant Britton Davis, som förföljde Geronimo i åratal, kallade honom en ”depraverad skurk, alltigenom ondskefull, ogripbar och förrädisk”. Till och med Chato, en av chokones ledare på 1880-talet, medgav att Geronomi knappast ”var någon stor man”. Men Britton Davis måste motvilligt erkänna att han inte saknade ”mod och beslutsamh­et.”

Geronimo och 700 andra tillfångat­ogs år 1877 och fördes till San Carlos. De rymde därifrån i september 1881. Två år senare övertalade George Crook, som nu var chef över reservaten i Arizona och New Mexico, honom att återvända. Efter ett år i San Carlos, flydde Geronimo igen och hamnade i Mexico. Han kapitulera­de för sista gången år 1886 till sin motståndar­e Crook i Sierra Madreberge­n. Han fördes till Florida som krigsfånge och återsåg aldrig Arizona.

Geronimo dog i fångenskap i Oklahoma år 1909, innan apachernas motstånd ebbade ut. Apachernas sista attack på en boskapshjo­rd år 1924 ledde till brottmål och straff. År 1933 kapitulera­de de sista apacherna i Mexiko. Apache-krigen var därmed slut.

När Geronimo till sist kapitulera­de år 1886 bestod hans följe bara av 36 män, kvinnor och barn.

 ??  ?? Överstelöj­tnant George C Crook, som förföljde Cochise och apacherna med skoningslö­s brutalitet och tvingade dem till reservat.
Överstelöj­tnant George C Crook, som förföljde Cochise och apacherna med skoningslö­s brutalitet och tvingade dem till reservat.
 ??  ?? Brigadgene­ral Oliver Otis Howard, veteran från inbördeskr­iget och djupt troende kristen som försökte förhandla med Cochise.
Brigadgene­ral Oliver Otis Howard, veteran från inbördeskr­iget och djupt troende kristen som försökte förhandla med Cochise.
 ??  ?? Geronimo håller rådslag med general Crook in 1886 innan han går med på att kapitulera. Alla löften som gavs till Geronimo och hans folk bröts av de vita.
Geronimo håller rådslag med general Crook in 1886 innan han går med på att kapitulera. Alla löften som gavs till Geronimo och hans folk bröts av de vita.
 ??  ??
 ??  ?? Geronimo fotografer­ad av Edward Curtis på sin ålders höst i fångenskap­en, 1905.
Geronimo fotografer­ad av Edward Curtis på sin ålders höst i fångenskap­en, 1905.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden