Vilda västern

Den amerikansk­a drömmen – eller är de flera?

-

Hela världen känner igen den amerikansk­a drömmen när man ser den, men sanningen är att det har funnits flera amerikansk­a drömmar. Frasen kommer från 1950-talet och välfärden efter kriget, under Eisenhower­s tid. Men den skulle kunna beskriva alla epoker i Amerikas historia, från de första bosättning­arna till dagens värld.

De första européerna som kom till Amerika drömde om välstånd, vinster på handel med silver, guld och pälsar. Det gjorde också arbetarna som tog anställnin­g i handelsbol­agen under tio eller tjugo år. Puritanern­a som kom med Mayflower år 1620 drömde dock om religionsf­rihet, och om möjlighete­rna att bygga ett idealsamhä­lle. Det är två motsatta ideal som utgör kärnan av den amerikansk­a drömmen.

I USA:s författnin­g förenas de båda idealen snyggt och prydligt genom löftet om ”liv, frihet och sökandet efter lycka”. Förebilden till formulerin­gen finns hos den engelske filosofen John Locke, som ansåg att regingen skulle garantera sina undersåtar­s ”liv, frihet och egendom”, men inte särskilt mycket mer. Tron att ägande kan göra en lyckligare är fortfarand­e stark i anglosaxis­ka och protestant­iska länder. Nästan alla amerikaner äger sin bostad, och det är vanligare att man äger sin bostad i Storbritan­nien och Skandinavi­en än i södra Europa.

Tanken på drömmen återkommer även i modern amerikansk politik. Martin Luther King sade: ”Jag har en dröm” när han kämpade för medborgarr­ätten. När Ronald Reagan drev sin presidentk­ampanj år 1980 lovade han ekonomisk pånyttföde­lse, och återuppliv­ade en puritansk bild av Amerika som ”en lysande stad på en kulle”. På senare tid, när president Obama försökte legalisera statusen hos barn till illegala invandrare, kallade han sitt lagförslag för DREAM (Developmen­t, Relief, and Education for Alien Minors).

 ??  ?? En Cadillac från 1956 symboliser­ar den amerikansk­a drömmen – och rastlöshet­en.
En Cadillac från 1956 symboliser­ar den amerikansk­a drömmen – och rastlöshet­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden