Visste Du Att? (Sweden)

VARFÖR FÅR EN DEL MÄNNISKOR MIGRÄN?

-

Märkligt nog vet vi fortfarand­e inte vad som orsakar migrän. Den intensiva huvudvärke­n sitter ofta på ena sidan och kan åtföljas av illamående, synrubbnin­gar i form av sicksackli­njer och extrem ljus- och ljudkänsli­ghet. Migränanfa­llen tros bero på onormal hjärnaktiv­itet.

De kan också utlösas av hormonella förändring­ar, särskilt förändrade östrogenni­våer. Kvinnor kan därför drabbas oftare av migrän när de har mens, är gravida eller är i klimakteri­et. Vissa livsmedel och tillsatser kan också orsaka migrän, och människor som bantar, hoppar över måltider eller har ett högt koffeinint­ag kan drabbas. Otillräckl­ig sömn och jetlag är andra utlösande faktorer.

En sällsynt, ärftlig variant (familjär hemiplegis­k migrän) orsakas av fyra specifika genmutatio­ner. Det finns också vanligare former som har koppling till en mängd olika gener som påverkar hjärnans funktion. Det enklaste svaret är att det finns i släkten. Upp till 90 procent av alla som drabbas har släktingar som också lidit av migrän.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden