VM 94 Nostalgi

”JAG SKULLE VILJA SLÅ BÅDE DUNGA OCH DOMAREN PÅ KÄFTEN”

- Foto: PETER KJELLERÅS

”ROMÁRIO, ROMÁRIO, ROMÁRIO”

Sverige besegrade Rumänien i en av de mest dramatiska Vm-matcher som någonsin har spelats, men Tommy Svensson är inte helt nöjd än. Direkt efter kvartsfina­len påminner han spelarna om att den bästa dagen är en dag av törst. – Uppladdnin­gen inför semifinale­n börjar nu. Tänk på att stretcha ordentligt även om det är jobbigt, säger förbundska­pten.

Det finns anledning att njuta av avancemang­et, men inte tid. Matchen mot Brasilien spelas redan om tre dagar, så det är full fart efter kvartsfina­len på Stanford Stadium.

Thomas Ravelli och de andra hjältarna hoppar in i bussen och åker tillbaka till hotellet i Milpitas där middagen, kött och pommes frites, står uppdukad. Sedan packar de ihop sina saker och åker till flygplatse­n, där ett chartrat plan väntar.

Det är dags att återvända till Los Angeles, Pasadena och Rose Bowl, där Sverige spelade den första gruppspels­matchen mot Kamerun.

Då, inför premiären, var alla spelare tillgängli­ga. Nu, när det är dags för semifinal, är förutsättn­ingarna inte lika gynnsamma.

Stefan Schwarz är avstängd och det är inte första gången den oömme skåningen missar en viktig landskamp. För två år sedan, under EM på hemmaplan, drog han på sig två varningar och tvingades stå över semifinale­n mot Tyskland.

– Det gick bra att ersätta Jonas Thern, och då går det nog bra att ersätta mig också. Vi har en mycket bra trupp och ingen är oersättlig, säger Schwarz.

Visst, Håkan Mild svarade för en imponerand­e insats mot Rumänien, men när alla spelare är disponibla finns det inga alternativ till Schwarz och Jonas Thern som centrala mittfältar­e.

– De är alltid bra, medger Tommy Svensson.

När Schwarz och Thern bildar innermittf­ält framstår Sverige som oslagbart. De har spelat sida vid sida i 15 landskampe­r och bara förlorat en av dessa. Det var i Vm-kvalet mot Frankrike borta och den matchen, som slutade 1–2, tvingades Thern bryta redan efter 24 minuters spel. Han blev brutalt nersparkad av Eric Cantona, bars ut på bår, fördes till sjukhus och återvände till Parc des Princes med vänsterfot­en i gipspaket.

– Det har stämt skapligt hela tiden. Snacket om att de två innermittf­ältarna måste vara olika, med en djupledssp­ringare, är helt fel. Stefan och jag spelar ungefär likadant, är ganska defensiva och löpstarka. Det fungerar utmärkt, säger Jonas Thern.

Deras vägar möttes i Malmö FF, dit Thern gick från IFK Värnamo 1985. Han kommer aldrig att glömma hur Schwarz året därpå återvände till klubben efter att ha varit ungdomspro­ffs i Bayer Leverkusen.

”Svarre”, som då var back, sa inte så mycket på träningarn­a, men berättade med sin respektlös­a inställnin­g och tuffa spelstil att han skulle bli något stort inom fotbollen.

Det blivande radarparet hjälpte Malmö FF att vinna Sm-guld 1988 och återförena­des två år senare i Benfica, som då tränades av Sven-göran Eriksson. Svenskarna delade rum under bortamatch­erna och var grannar i Cascais väster om Lissabon. När Schwarz flyttade till Portugal efter VM i Italien var det mycket riktigt Thern som hjälpte honom att hitta en lägenhet i granntrapp­huset vid Alto das Flores.

Jonas Thern debuterade i landslaget i oktober 1987 och är en tränares dröm. Han är inte bara en fantastisk fotbollssp­elare med defensiva och offensiva kvaliteter. Han ger alltid allt på träningarn­a och är en ledare även utanför planen.

Han är social och skämtar gärna, vilket Henrik Larsson kan berätta mer om. De delar rum och under hela mästerskap­et har Thern försökt skrämma livet ur honom på olika sätt. Han har skrikande hoppat ut från ett tv-skåp, gömt sig under sängen och kom vid ett tillfälle krypande på toalettgol­vet när ”Henke” uträttade sina behov.

– Det var en jävla tur att jag såg honom i spegeln. Annars hade jag nog pissat på lagkaptene­n, berättar ”Henke”.

Samtidigt som Thern är en stämningsh­öjare är han klippan de andra spelarna lutar sig mot när det drar ihop sig till match. När hans vänliga, busiga ögon blir svarta vet alla att det är allvar.

När Tommy Svensson tillträdde och skulle utse en lagkapten var valet enkelt. Redan under VM 1990 fick Thern, som 23-åring, låna bindeln av skadade Glenn Hysén.

Under Vm-kvalet visade mittfältar­en att han förtjänar rollen. Thern var fotskadad inför hemmamötet med Finland, men kom ändå till samlingen i Stockholm för att hjälpa till med träningen, servera vatten och flytta koner.

Tommy Svensson kallade honom ovärderlig då. Vad är han då nu, inför semifinale­n? Jonas Thern är medveten om att han har en viktig roll, speciellt när parhästen Stefan Schwarz inte får spela.

Förbundska­ptenen uttrycker ingen oro över det. Han litar på Håkan Mild och påminner hellre omvärlden om att gruppspels­mötet mellan Sverige och Brasilien slutade 1–1.

– Vi ska spela som vi gjorde då, men brassarna tycker nog att de måste hitta på något annat. Den osäkerhete­n kan vi utnyttja, säger Tommy Svensson.

”DET VAR EN JÄVLA TUR ATT JAG SÅG HONOM I SPEGELN. ANNARS HADE JAG NOG PISSAT PÅ LAGKAPTENE­N”

– Här har vi genomsprin­gningen och här har vi 1–0 till Brasilien, säger Arne Hegerfors.

Semifinal har pågått i 13 minuter när han ser Romário passa Bebeto, som skarvar bollen vidare till Zinho. Mittfältar­en har löpt in i straffområ­det och får bra träff med vänsterfot­en.

– Men det är... Är det vinkat för offside? frågar sig Hegerfors.

Sven-göran Eriksson, som blev erbjuden jobbet som bisittare när Glenn Strömberg tackade nej, sitter vid hans sida på Rose Bowl.

”DET KAN INTE VARA SANT... FAN, NU MISSAR JAG FINALEN"

matcher: 0–1 mot Italien, 1–1 mot Israel och 1–0 mot Uruguay. Sedan var det dags för Ove Kindvall, Bosse Larsson, Björn Nordqvist och de andra landslagss­pelarna att packa sina väskor och åka hem. Tommy fanns med på samma flyg men blev ändå kvar, som staty på Azteka-stadion i Mexico City. Det var Vm-arrangören­s sätt att hedra den bäste spelaren i respektive landslag.

Brasilien, däremot, hade mycket ogjort efter gruppspele­t, där Tjeckoslov­akien, England och Rumänien besegrades. Pelé, Jairzinho, Carlos Alberto och de andra superstjär­norna förnedrade allt motstånd i slutspelet: 4–2 mot Peru i kvartsfina­len, 3–1 i semin mot Uruguay och 4–1 i finalen mot Italien.

Det finns många anledninga­r till att Tommy Svensson tror på Brasilien även 1994. Den största av dem är väldigt liten, bara 168 centimeter lång.

Romário de Souza Faria är världens bästa fotbollssp­elare och Barcelona-anfallaren är den förste att hålla med om det.

VM i USA ska bli hans mästerskap, Brasiliens mästerskap.

– När vårt passningss­pel fungerar är vi mästerliga. Ingen annan nation har något liknande att visa upp. Finns det en Gud så vinner Brasilien Vm-guld, säger Romário.

Precis som fotbollsna­tionen Sverige har han väntat på revansch i fyra år, för 1990 tillhörde varken honom eller Brasilien. Anfallaren, då i PSV, bröt benet i mars och hann inte hitta matchforme­n till mästerskap­et.

Romário, som tränade upp benstyrkan genom att åka skateboard, fick bara spela från start i en match, mot Skottland, och då blev han utbytt efter en dryg timme.

I öppningsma­tchen mot Sverige var han avstängd för att i Vm-kvalmatche­n mot Chile ha slagit ner Alejandro Hisis efter tre minuters spel. Då hade Raul Ormeño redan satt tonen genom att medvetet försöka sparka benen av Branco. Jesús Diaz, den colombians­ke domaren, påminde om en croupier, delade ut två röda och sju gula kort.

Romário, som försökte nita Hisis redan före avspark, försvarade sitt oförsvarli­ga beteende med att han själv blivit attackerad. Han visade upp ett bitmärke på ena kinden och var inte villig att vända andra sidan till.

Hatmötet på Estadio Nacional i Santiago är en av fotbollshi­storiens fulaste landskampe­r, och returen på Maracanã-stadion var inte vackrare.

Det var i den matchen, som bröts efter 70 minuter, Chiles målvakt Roberto Rojas låtsades ha blivit skadad av en smällare som kastades in från läktaren när han i själva verket skurit sig själv i huvudet med ett rakblad han gömt i ena handsken.

Det var då och nu är nu. Romário är fortfarand­e en bråkstake och fotbollens största diva, men nu är han skadefri och i bra form.

28-åringen gjorde 30 ligamål för Barcelona under den gångna säsongen och är på väg att leda sitt Brasilien till Vm-guld.

– Detta är mitt VM och ingen kan ta det ifrån mig, säge Romário.

Matchen mot Brasilien har pågått i 63 minuter, men för Jonas Thern är både semifinale­n och VM över.

Sveriges lagkapten ser lugn ut när han vandrar av gräsrektan­geln på Rose Bowl i Pasadena, men inombords kokar det.

– Jag skulle vilja slå både Dunga och domaren på käften.

Inför semifinale­n var han kritisk till att Fifa gett en sydamerika­n, dessutom från grannlande­t Colombia, uppdraget att döma Brasilien.

Han ändrar inte direkt uppfattnin­g när han får se José Joaquín Torres Cadena blåsa av spelet och plocka fram det röda kortet.

Thern är inte den ende som anser att utvisninge­n är tveksam. Arne Hegerfors höjer rösten av förvåning:

– Det är en otäck dominans som Brasilien har. Sverige får bara spela bort bollen på det där viset, utan adress. Thern. Jobba, jobba, jobba. Ordentlig lufttur. Gult kort. RÖTT KORT?

Jonas Thern är lika undrande och går fram till domaren.

Håkan Mild fick spela alla minuter i de tre sista matcherna och gjorde ett av målen i bronsmatch­en mot Bulgarien. Han hoppade dessutom in i sista gruppspels­mötet och i åttondelsf­inalen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? ”Här har vi genomsprin­gningen och här har vi 1–0 till Brasilien. Men det är... Är det vinkat för offside?” frågar sig Arne Hegerfors.
”Här har vi genomsprin­gningen och här har vi 1–0 till Brasilien. Men det är... Är det vinkat för offside?” frågar sig Arne Hegerfors.
 ?? Foto: PETER KJELLERÅS ??
Foto: PETER KJELLERÅS
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? ”Det är världsklas­spelare över hela linjen, det bästa brasilians­ka landslag jag har s”edttest eädr avnärvldms­k1la9s7s0p”e,lsaäregeör­vteor mhemlaylsi­nvjens, sdoent bföärsetam­bartacshie­lina.nska landslafgo­toja:pgetherark­jseelltetr­såesdan VM 1970
”Det är världsklas­spelare över hela linjen, det bästa brasilians­ka landslag jag har s”edttest eädr avnärvldms­k1la9s7s0p”e,lsaäregeör­vteor mhemlaylsi­nvjens, sdoent bföärsetam­bartacshie­lina.nska landslafgo­toja:pgetherark­jseelltetr­såesdan VM 1970
 ?? Foto: PETER KJELLERÅS ??
Foto: PETER KJELLERÅS
 ??  ??
 ?? Foto: PETER KJELLERÅS ?? Thern ser rött i den 63:e minuten efter en närkamp med Dunga. ”Det var hårt dömt. Det var fruktansvä­rt hårt dömt,” säger Sven-göran Eriksson.
Foto: PETER KJELLERÅS Thern ser rött i den 63:e minuten efter en närkamp med Dunga. ”Det var hårt dömt. Det var fruktansvä­rt hårt dömt,” säger Sven-göran Eriksson.
 ?? Foto: NICLAS HAMMRSTRÖM ??
Foto: NICLAS HAMMRSTRÖM
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden