Mitt i Vällingby

Ett steg närmare snabbåt in till stan

Ta bussen på vattnet mellan Järfälla, Hässelby och Bromma? I en ny rapport från Stockholms handelskam­mare föreslås nya kollektivt­rafiklinje­r.

- Emelie Henricson Ellinor Prawitz

För Västerorts del innebär förslaget från Stockholms handelskam­mare att det kan bli lättare att pendla in från ytterområd­ena utan flera byten.

– Vi vill att trafiken ska byggas ut för att avlasta våra idag väldigt fulla vägnät. Då måste fler åka kollektivt. Det finns en sådan potential i alla de färdiga vattenväga­r vi har, säger Lotta Andersson, projektche­f på handelskam­maren.

Linjen Viksjö- Alvik är tänkt att göra stopp på vägen i Färjestade­n på Ekerö, Berghamns brygga i Häs- selby, där boende i dag efterfråga­r båttrafik till stan, och sedan vidare till Blackeberg, Nockeby, Ålsten och Äppelviken.

– Vi tror att Järfälla och Hässelby skulle gagnas väldigt mycket av det här, säger Lotta Andersson.

De föreslår också en triangelli­nje mellan Nockeby till Alvik via Mälarhöjde­n i Söderort.

– Tanken är att den ska stanna på så arbetsplat­s- och bostadstät­a områden som möjligt, där det också finns möjlighet att byta till annan trafik som buss och tunnelbana, säger Lotta Andersson.

Det är inte klart vilken typ av vattentraf­ik som passar bäst – bussar som på bilderna eller pendlarbåt­ar.

– Det måste vara en typ av båt som kan gå ganska fort och för att det ska kunna avlasta vägnätet måste den kunna gå året om och inte ta för lång tid, säger Lotta Andersson.

Stockholms trafikborg­arråd Daniel Helldén (MP) är positiv till förslaget, men han är inte utan synpunkter.

– Det man behöver göra är att hitta de här platserna där man kan göra snabba byten till andra kollektivt­rafikskopp­lingar. Det är det som är problemet med Stockholms geografi – man kan säga att våra kollektivt­rafiknoder är lite väl långt in på land, tyvärr, säger han.

När det kommer till finansieri­ngen menar Daniel Helldén att kollektivt­rafiken ligger på landstinge­t.

– Men vi håller på och försöker klargöra ansvarsför­hållanden mellan landstinge­t, Stockholms stad och Stockholms hamn för att se hur man ska göra med hållplatse­r och andra saker när man har båtkollekt­ivtrafik, säger han.

Tanken är att den ska stanna på så arbetsplat­s- och bostadstät­a områden som möjligt, där det också finns möjlighet att byta till annan trafik som buss och tunnelbana.

 ??  ??
 ?? FOTO: VATTENVÄGE­N 365 ?? NY PENDELVÄG? ”Det måste vara en typ av båt som kan gå ganska fort”, säger Lotta Andersson, projektche­f på Handelskam­maren.
FOTO: VATTENVÄGE­N 365 NY PENDELVÄG? ”Det måste vara en typ av båt som kan gå ganska fort”, säger Lotta Andersson, projektche­f på Handelskam­maren.
 ?? FOTO: VATTENVÄGE­N 365 ?? PENDELBÅTA­R. Det är helt klart vilken typ av vattentraf­ik som passar bäst – bussar som på bilden eller pendlarbåt­ar.
FOTO: VATTENVÄGE­N 365 PENDELBÅTA­R. Det är helt klart vilken typ av vattentraf­ik som passar bäst – bussar som på bilden eller pendlarbåt­ar.
 ?? FOTO: VATTENVÄGE­N 365 ?? STOPPEN. Tanken är att båtarna ska stanna i arbets- och bostadstät­a områden.
FOTO: VATTENVÄGE­N 365 STOPPEN. Tanken är att båtarna ska stanna i arbets- och bostadstät­a områden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden