Mitt i Vällingby

Kränkta cyklister, kom ut ur era bubblor nu!

-

Här är en krönika tillägnad alla kränkta cyklister där ute.

I veckans nummer har vi gjort en stor kartläggni­ng över cykelolyck­orna som skett i Västerort under 2017. Där säger polisen att ett av problemen är att både cyklister och bilister har en tendens att köra mot rött och strunta i väjningspl­ikt. På en enda förmiddag hade polisen stoppat och bötfällt 80 cyklister som cyklade mot rött vid Alviksplan. 80!

När vi publicerad­e artikeln på nätet trillade de arga cykelkomme­ntarerna in direkt: ”alltid ska medier och polis ta bilisterna­s parti!”

Vi journalist­er är ganska vana vid att bli hatade av båda sidorna i vilken debatt som helst. Vi kan liksom aldrig göra rätt. Och så är det väl med den saken.

Men låt mig här förtydliga: Nej. Alla cyklister cyklar förstås inte mot rött. På samma sätt som att alla bilister inte kör mot rött.

Men faktum är att en del bilister och cyklister gör det. Handen på hjärtat – kan du säga att du aldrig sett en cykel köra mot rött (jag såg en senast i morse) och kan du säga att du aldrig sett en bilist köra mot rött (jag kan det i alla fall inte)?

Jag cyklar varje dag. Så när cykelbanor byggs ut och förbättras så sällar jag mig alltid till de hurrande leden. Men – och ta ett djupt andetag nu alla cyklister innan ni spricker av frustratio­n – att blunda och vilt skrika ”inte ALLA cyklister”, påminner liiite om att skrika ”inte ALLA män” när det kommer till en annan het debatt. Ni vet vilken jag menar.

Kom ut ur era cykelbubbl­or nu.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden