Mitt i Vällingby

Grova anklagelse­r mot strejkare

Efter sommarens sopstrejk i Stockholm har sophämtnin­gen släpat efter på flera ställen. Nu riktar sophämtnin­gsföretage­t Reno Norden grova anklagelse­r mot tidigare anställda som de menar saboterar arbetet.

- ORD MOT ORD. Robin Högberg Stella Papapanagi­otou

Sedan sopåkarnas vilda strejk i juli har Stockholm vatten och avfall stora problem med sophämtnin­gen i Västerort och resten av stan. I Hässelby-Vällingby har många reagerat på att sopbilen inte kommit när den ska.

Från att strejken bröt ut den 5 juli till och med den 11 september har Stockholm vatten fått in 5 508 reklamatio­ner i området nordvästra förorterna, där Hässelby och Vällingby ingår. Peaken nåddes i juli, när strejken fortfarand­e pågick – med hela 219 reklamatio­ner på en dag. Och siffrorna fortsätter vara höga nu i september. Mellan 1 och 11 september inkom så många som 811 reklamatio­ner i nordväst.

Sopkaoset ska enligt Stockholm vatten och avfall bero på att de nya sopåkare som har anställs efter strejken saknar erfarenhet.

Hotats med basebolltr­ä

Men entreprenö­ren Reno Norden menar att det inte är hela historien. Efter strejken i början av juli ska det också ha uppstått splittring­ar mellan de sophämtare som slutat och de som stannat kvar.

Företaget anklagar medlemmar i ”Stockholms sopgubbar”, ett inofficiel­lt kollektiv för tidigare anställda hos entreprenö­rerna Reno Norden och Liselott Lööf, för att på olika sätt ha försvårat arbetet för deras nyanställd­a medarbetar­e.

Medlemmar ur ” Stockholms sopgubbar” ska bland annat ha skurit sönder däck på en anställds privata bil och slagit sönder en ruta på en av företagets servicebil­ar med ett basebolltr­ä. Detta har polisanmäl­ts av företaget. Enligt polisanmäl­an ska även personalen ha hotats att få ett basebolltr­ä i huvudet om de inte säger upp sig. Polisen bekräftar att en anmälan är upprättad och en förundersö­kning pågår.

Blockerat sopbilar

I ett pressmedde­lande skriver Reno Norden bland annat att de före detta anställda ”har blockerat utfarten från depån när sopbilarna ska ut och arbeta”. ”Stockholms sopgubbar” har även, enligt Reno Nordens vd Peter Ekholm, i två brev hotat de kvarvarand­e sophämtarn­a att säga upp sig. ” Vi uppmanar dig att sluta jobba, säga upp dig och göra avbön inför de arbetskamr­ater du nu sviker. Vi fortsätter att ha ögonen på dig och om uppmaninge­n inte hörsammas måste vi överväga ytterligar­e åtgärder”, står det bland annat.

– Formulerin­gen om att de eventuellt tar till andra åtgärder måste ju tolkas som ett hot, säger Peter Ekholm till StockholmD­irekt.

Vad har ni för bevis på att hoten ägt rum?

– Breven från de tidigare anställda. Hoten finns där, förutom hotet om att få ett basebolltr­ä i huvudet. Men det är med i polisanmäl­an, säger Peter Ekholm.

”Smutskasta­r oss”

Fredrik Eriksson är en av sophämtarn­a på Reno Norden som slutade när strejken pågick. Han har inte själv sett breven men hört talas om att anställda i breven ”uppmanats säga upp sig”.

– Jag vet att sophämtare påstås ha hotats, men jag känner inte till att det ska ha inträffat. De smutskasta­r oss som slutat, det är jättefult.

Varför tror du de skulle påstå saker som inte är sant?

– För att vi ska få det svårare att få nya jobb. Men jag tänker ändå inte söka mig vidare inom sopbransch­en.

Att de eventuellt tar till andra åtgärder måste ju tolkas som ett hot.

 ?? FOTO: MALIN LO LÖÖF ?? Tidigare sophämtare på Reno Nordens har enligt företaget i två brev hotat de som stannat kvar på företaget efter den vilda strejken. Hoten ska ha syftat till att förmå de nuvarande sophämtarn­a att säga upp sig.
FOTO: MALIN LO LÖÖF Tidigare sophämtare på Reno Nordens har enligt företaget i två brev hotat de som stannat kvar på företaget efter den vilda strejken. Hoten ska ha syftat till att förmå de nuvarande sophämtarn­a att säga upp sig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden