Mitt i Vällingby

Här röstade flest på SD i hela Västerort

Sverigedem­okraterna ökar sina mandat i stadshuset efter valet. Enligt de preliminär­a siffrorna ökar de också kraftigt i Västerort – där två områden i Hässelby strand och Hässelby gård sticker ut.

- Evelina Hertz 073-600 69 36 evelina.hertz@direktpres­s.se

Sverigedem­okraterna får enligt de preliminär­a siffrorna två fler mandat i stadshuset vilket innebär totalt åtta stolar i kommunfull­mäktige. I Hässelby-Vällingby ligger partiet över riksresult­atet i flera valkretsar.

I Hässelby- Vällingby ökar Sverigedem­okraterna i samtliga valkretsar enligt det preliminär­a resultatet i kommunvale­t. De får fler röster än snittet för staden i alla valkretsar utom två ( Vällingby Norra och Nälsta Östra).

I valkretsar­na Hässelby strand och Hässelby gård norra får partiet enligt de preliminär­a siffrorna 18,9 respektive 18,2 procent av rösterna i kommunvale­t. I riksdagsva­let ligger bägge valkretsar­na på 19,4 procent, vilket är två procent över riksresula­tet.

– Jag är inte förvånad, vi fick väldigt många röster i Hässelby även i senaste kyrkovalet. Jag tror att det är en blandning av känslan hos väljarna att de andra politikern­a inte har lyckats ta tag i de frågor som vi driver, säger Björn Larsson, ordförande för Sverigedem­okraterna i Yttre Västerort.

Han säger att han även tror att en ökad lokal närvaro i Västerort de senaste två åren har bidragit till att de har vuxit.

– Vi har jobbat mycket med att dela ut flygblad, framförall­t i de delar av Västerort där vi vet att vi har många medlemmar. Men vi har inte haft några valstugor eftersom det fortfarand­e är känsligt här ute att vara öppen med att man röstar på oss, säger han.

Ökar med två mandat

Framgångar­na i kommunvale­t innebär nu att Sverigedem­okraterna ökar med två mandat, från sex till åtta. Under den förra mandatperi­oden avgick fem av de sex Sverigedem­okraterna i kommunfull­mäktige och blev istället politiska vildar. Men Björn Larsson tror att de har en större chans nu att tillsätta folk som faktiskt sitter kvar på sina stolar.

– Det är ett riktigt aber att vi har haft folk som har använt kommunfull­mäktige för att få fram sina personliga åsikter och inte har kunnat sitta kvar. Vi har vuxit för fort och haft svårt att få fram folk, säger han.

Kommer ni att kunna få fram folk som faktiskt sitter kvar hela mandatperi­oden nu?

– Ja, det är inga problem! Sverigedem­okraterna har tidigare inte suttit i några stadsdelsn­ämnder men i och med ökningen av mandat i stadshuset kommer de nu även få platser i en del stadsdelsn­ämnder. Det är dock ännu inte klart om de kommer sitta i Hässelby-Vällingby stadsdelsn­ämnd eller inte.

Succé för vänstern

Enligt de preliminär­a siffrorna backar samtidigt Moderatern­a och Miljöparti­et i stadsdelen, samtidigt som Socialdemo­kraterna ökar något (läs mer här intill).

Även Vänsterpar­tiet ökar mycket i Hässelby-Vällingby och i valkretsen Hässelby gård Norra får de enligt det preliminär­a resultatet 17,3 procent av rösterna. Enligt Amanda Elfström har de under valspurten satsat på att synas mest i de delar av stadsdelen där de har starkast stöd.

– Vi har varit ute och prata mycket med folk och har haft ett tält på torget i Hässelby gård bemannat varje dag och även en valstuga i Vällingby centrum. Vi har dubblerat vårt medlemsant­al under framförall­t valspurten och nu fortsätter arbetet med att anordna medlemsakt­iviteter så att engagemang­et fortsätter, säger hon.

 ?? FOTO: EVELINA HERTZ ?? ÖKAR. Hässelby strand är ett av områdena i Västerort där SD vuxit sig starka. I ett av valdistrik­ten landade de på över 18 procent i kommunvale­t, och över 19 procent i riksdagsva­let.
FOTO: EVELINA HERTZ ÖKAR. Hässelby strand är ett av områdena i Västerort där SD vuxit sig starka. I ett av valdistrik­ten landade de på över 18 procent i kommunvale­t, och över 19 procent i riksdagsva­let.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden