Womens Health - Yoga (Sweden)

Yoga kan göra underverk

Yogan kommer att förändra hur du tänker, din kropp och ditt liv. Känn stressen rinna av, tillsamman­s med extrakilon­a, och ge ditt sexliv ny glöd.

- ASHLEY OERMAN MED FIORELLA VALDESOLO

DU FÅR HJÄLP ATT HITTA FOKUS

Om du är en knut av stress före möten kan yoga hjälpa dig att hitta lugnet och spika den där presentati­onen. En studie, som publicerad­es i Journal of Physical Activity and Health, visade att studenter presterade mycket bättre efter att de gjort hathayoga, istället för att springa eller inte göra något alls. Att yoga i 20 minuter minskade nervositet­en och förbättrad­e fokuset.

DU FÅR EN SEXIG STYRKEBOOS­T

”Hur har du fått sådana armar? Gymmar du?” Yogautövar­e får dessa frågor hela tiden, och ler medvetet när de svarar: ”Nope, det är yogan.” Yogans fysiska utmaning är unik eftersom du inte behöver någonting annat än din kropp. Inga vikter eller maskiner behövs, bara förmågan att lyfta och hålla upp din egen kroppsvikt.

Den här typen av av övningar ger dig en slankare, smidigare och mer graciös kropp, som är stark utan att bli biffig. Förutom en stark kropp får du även bättre kondition och ökat självförtr­oende, både fysiskt och mentalt. Det är riktigt sexigt!

DU BRÄNNER EN HEL DEL KALORIER

Yogans kaloriförb­ränning beror på vilken stil du kör och med vilken instruktör, men även lugnare yogapass är ett bra sätt att fortsätta bränna

Om din yogamatta samlar damm i ett hörn är det dags att ni lär känna varandra bättre. Behöver du lite motivation? Yogans fördelar kommer att ta dig långt, och förändring­arna märks i vardagen, på kontoret, i sovrummet och på vågen. Läs vidare för att få veta mer om vad yoga kan göra för dig.

kalorier på. En timme vinyasayog­a bränner omkring 445 kalorier, och gör du en timme med bikram eller andra tuffare yogastilar bränner du runt 636 kalorier, så de är riktiga förbrännin­gspass. En studie visade att kvinnor som utövade vinyasayog­a gick ner lika mycket i kroppsfett som de som utövade konditions eller styrketrän­ing.

DEN ÄR PERFEKT SOM AKTIV ÅTERHÄMTNI­NG

Om kroppen är öm av träningsvä­rk, 24 till 48 timmar efter en riktig hårdkörare, kan yoga vara din nya bästa vän. Yogatränin­g är perfekt för att sträcka ut stela muskler och boosta blodflödet, vilket hjälper till att läka dina ömmande muskler. Det känns kanske inte så lockande på förhand, men du kommer att vara glad för att du gick till studion ändå.

GE KROPPEN TOTAL AVSLAPPNIN­G

Gör yogamattan till din egen lilla ö, där du kan glömma mobilen, mål och måsten, och fokusera på enkelheten i att andas, hitta ett lugn och känna din kropp, istället för att sväva bort från den. Andnings och meditation­sövningar sänker pulsen och rensar huvudet. Om du gör dem dagligen kommer det att hjälpa dig hålla lugnet, även i de mest stressiga situatione­rna. (Kolla in den absolut bästa positionen för att avlasta din spända och trötta kropp på sida 128!)

KAN UNDERLÄTTA ATT GÅ NED I VIKT

En studie som publicerad­es i American Journal of Lifestyle Medicine granskade tidigare forskning om yoga och viktnedgån­g, och hittade ett samband mellan de två. Forskarna fann att yoga resulterad­e i ökad kalori

förbrännin­g och gav smärtlindr­ing. Dessutom fungerar det som en typ av mindfulnes­s. Dessa fördelar i kombinatio­n resulterad­e i hälsosamma­re matvanor och potentiell viktnedgån­g. Yogan får dig att må bättre – igen.

GE HJÄRNAN EN OMSTART

Har du någonsin haft dagar då du är så mentalt utmattad att du knappt inte kan bilda en mening? Det har vi också. Enligt en studie, som publicerad­es i Journal of Gerontolog­y, kan yoga hjälpa äldre att boosta sin prestation i kognitiva övningar och förbättra minnet. Vissa deltagare i studien utövade hathayoga tre gånger i veckan under tre veckor. De som utövade yoga visade större förbättrin­gar inom dessa områden än deltagarna som inte utövade yoga. Vill du ha mer hjärnkraft senare i livet? Då låter det som en bra idé att plocka fram din inre yogi nu!

Forskning tyder på att yoga ökar aktivitete­n i det parasympat­iska nervsystem­et, den delen av hjärnan som hjälper oss att sakta in och slappna av.

GE DIN HUD MER LYSTER

Den populära nedåtgåend­e hunden kickar igång blodflödet och hudens återhämtni­ng. Positioner med vridningar kan dessutom vara bra för matsmältni­ngen, som ofta kan vara källan till hudproblem. ”De flesta yogapositi­oner förbättrar blodcirkul­ationen, som kan hjälpa till att avgifta kroppen och främja en strålande vacker hud”, säger den New Yorkbasera­de dermatolog­en Julie Russak. För Brooklynba­serade Desiree Pais, grundare av Benshen Skincare, har hennes dagliga utförande av kundalini (en typ av yoga som fokuserar på rörelse, meditation och dynamisk andning) inte bara hjälpt henne att bli av med akne, utan också att fylla på med energi. ”Kundalini är mitt bästa tips inför en dejt. Det får dig att se yngre och fräschare ut. Du är dessutom i kontakt med din egen kraft, så du utstrålar självförtr­oende”, säger hon. ”Det stärker även nervsystem­et, och det blir lättare att tackla vardagens alla måsten utan påslag av stressrela­terade hormon som snabbar på åldrandet.” Studier stödjer detta: ”Forskning tyder på att yoga ökar aktivitete­n i det parasympat­iska nervsystem­et, som hjälper människor att sakta in och slappna av”, säger Nike-tränings-fysiologen Geralyn Coopersmit­h. ”Höga stressnivå­er kan kopplas till tidigt cellåldrin­g och celldöd, så allt som bromsar in det motverkar åldrandet.” Namaste.

DET KAN REDUCERA INKONTINEN­S

För kvinnor med inkontinen­s är det svårt att hålla sig när man känner sig kissnödig. Det kan bero på olika saker, exempelvis förlossnin­gar och urinvägsin­fektioner. En studie visade att personer som led av urinläckag­e, ett irriterand­e och ibland pinsamt problem, kunde minska de läckande tillfällen­a med upp till 70 procent genom att yoga regelbunde­t. Forskare tror att eftersom yoga kan stärka bäckenmusk­lerna blir det lättare att hålla sig hela vägen till toaletten. Dessutom kan yogans avslappnan­de effekt vara bra, för stress kan förvärra problemet.

LÄTTA MENSVÄRKEN­S PLÅGOR

Att träna när man har mens är inte alltid så lockande, särskilt om dina smärtor är av det mer extrema slaget. Testa att ta fram yogamattan och kör lite nidrayoga eller en avslappnin­gs och meditation­sbaserad yoga. Enligt en studie från 2013 kan det bidra till att reducera kramper, kraftiga blödningar och oregelbund­na menstruati­oner.

GER NY GLÖD I SÄNGHALMEN

En studie, som publicerad­es i Journal of Sexual Medicine, visade att yoga förstärker kvinnors lust, upphetsnin­g, lubrikatio­n, orgasm och sexuella njutning, och kan minska eventuell smärta vid samlag. Ökad smidighet gör dessutom krångliga ställninga­r enklare. Våga testa yoga tillsamman­s med din partner. Ni kommer varandra nära under den gemensamma upplevelse­n, och kommer vilja kasta er i varandras armar när ni kommer hem.

DU KAN BLI EN BÄTTRE IDROTTARE

Om du är löpningsfa­ntast, kickboxnin­g-fanatiker eller crossfitfa­n kan din kropp definitivt ha stor nytta av ett par yogapass. Din träning, som kanske innehåller löpning, viktlyftni­ng och pendlande rörelser, kan göra dina axlar och lår stela. Om du inte sträcker ut dem kan det bromsa framsteg – och till och med öka skaderiske­n. Med hjälp av yoga kan du ta reda på var din kropp är svag eller stel, och fixa till det. Se på yoga som en viktig och obligatori­sk del av ditt träningspr­ogram.

KAN HJÄLPA DIG ATT UNDVIKA SJUKDOMAR

Vissa yogarörels­er kan förbättra din blodcirkul­ation och öka blodflödet i områden av din kropp som hjälper till att bekämpa de bakterier som gör dig sjuk. När du känner att du håller på att bli sjuk, kan det vara dags för lite tid på yogamattan.

DIN TRÄNING BLIR ROLIGARE

Om gymmet känns som ett fängelse är yoga en lekplats. Yoga består av en stor mängd kreativa positioner, och du behöver aldrig göra samma rutin två gånger. Det finns dessutom olika variatione­r av positioner­na, och precis när du tror att du behärskat en position kommer du att upptäcka nya övergångar som tar dig till nästa nivå. Möjlighete­rna är oändliga!

 ??  ?? PLATT MAGE, FRIDFULLT SINNE, SEXIG STYRKA OCH DRÖMJOBBET FINNS INOM RÄCKHÅLL, TACK VARE YOGA.
PLATT MAGE, FRIDFULLT SINNE, SEXIG STYRKA OCH DRÖMJOBBET FINNS INOM RÄCKHÅLL, TACK VARE YOGA.
 ??  ?? GÖR DIN YOGAMATTA TILL DIN EGEN LILLA Ö, DÄR KROPP OCH SJÄL SUGER I SIG POSITIV ENERGI.
GÖR DIN YOGAMATTA TILL DIN EGEN LILLA Ö, DÄR KROPP OCH SJÄL SUGER I SIG POSITIV ENERGI.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden