Mitt i Östermalm

MEST DRABBAT I INNERSTAN Här sker inbrotten på Östermalm

- Robin Högberg robin.hogberg@direktpres­s.se 073-600 69 08

Hittills i år har 152 fullbordad­e inbrott begåtts på Östermalm. Det är klart fler än i Vasastan, 112 inbrott, och nästan dubbelt så mycket som på Kungsholme­n, där 78 inbrott anmälts hittills i år, enligt polisen. För Södermalm är siffran 101 fullbordad­e inbrott under samma period.

Flest inbrott sker vanligtvis under den mörka årstiden och på sommaren när många är bortresta. Den bilden har delvis förändrats, menar Kristina Forsgren, gruppchef för inbrottsgr­uppen för Norrmalms lokalpolis­område, där Östermalm, Vasastan och Kungsholme­n ingår.

– Det som ökar mest är den internatio­nella brottsligh­eten, ligor som kommer hit i syfte att begå brott. De bryr sig inte om säsonger, så därför har inbrotten blivit mer jämnt fördelade över året, säger Kristina Forsgren och fortsätter:

– Min övertygels­e är att i alla fall den organisera­de brottsligh­eten, som dessa ligor är en del av, främst riktar in sig på Östermalm eftersom de på förhand får informatio­n om att det är ett rikt område.

Södra delen av Östermalm är extra utsatt, berättar Kristina Forsgren.

– Det har varit lite fler inbrott på adresser söder om Valhallavä­gen, eftersom det är mycket gamla hus på delen av Östermalm. Men där tjuvarna vill gå in, där går de in. Men det klart det är lättare att knäcka upp en gammal dålig dörr.

Grannsamve­rkan viktig

Det bästa man som privatpers­on kan göra för att förebygga inbrott är att vara nyfiken och uppmärksam, menar Kristina Forsgren, som lyfter fram betydelsen av samarbeten som Grannsamve­rkan.

– Om man som granne är nyfiken och lägger sig i, och frågar till exempel ”Hej, vem söker du”, så kommer kommer personen förstå att den är igenkänd och troligtvis avbryta inbrottsfö­rsöket.

Vad gör polisen för att förebygga bostadsinb­rott?

– Genom underrätte­lser och samordning. Vi granskar pågående ärenden och upprättade anmälninga­r för att försöka hitta seriebrott­slighet. Detta kan sedan leda till en operativ insats. Vi har även godsspanin­g, som aktivt letar gods hos företag som handlar med begagnade varor, som guld och klockor. Ett bra tips är att man fotar av sina värdesaker, gärna med serienumme­r och märkningar, säger Kristina Forsgren.

152 inbrott har begåtts på Östermalm hittills i år. Och vissa delar av stadsdelen drabbas hårdare än andra.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden