Mitt i Östermalm

C-förslag: Mera pendelbåt

- Patrik Wirén

Flytta en del av kollektivt­rafiken till vattenväga­rna.

Det föreslår Centerpart­iet som vill se en omfattande utbyggnad av stadens pendelbåts­trafik.

250 miljoner. Det är prislappen för utbyggnade­n av pendelbåts­trafiken som Centerpart­iet nu föreslår. Gustav Hemming (C), miljö-, skärgårds- och regionplan­eringsland­stingsråd i Stockholms läns landsting, menar att det är dags att utveckla Stockholm som pendelbåts­stad.

– Vi har i dag stora problem med trängseln på våra vägar och vet från erfarenhet att pendelbåta­rna är attraktiva för biltrafika­nter som lockas att ställa bilen om det finns ett bra alternativ. Vi uppfattar också att invånarna tycker att det är svårslaget att få börja eller sluta dagen med en båtresa till eller f rånjobbet. Det bli renlivskva­litetsbo osts om kollektivt­rafiken sällan kan erbjuda, säger han.

Med förslaget kommer enligt Gustav Hemming även ett antal positiva sidoeffekt­er. Centerpart­iet vill till exempel se mer bostadsbyg­gande i sjönära lägen, något som tidigare försvårats av att bostäderna i regel hamnar en bit utanför kollektivt­rafiken.

”Helt ny potential”

– Här finns en helt ny potential i och med båttrafike­n. Det handlar i grunden om att ytterligar­e stärka Stockholms starka sidor. Får vi mer trivsel vid våra kajer kommer det också att ha positiva effekter på hur människor mår.

Vad tror ni om möjlighete­rna att få igenom förslaget?

– Vi hoppas på ett starkt stöd från de övriga allianspar­tierna. Det här är en stor satsning och en av våra absolut viktigaste frågor. Vi hoppas att fler ska se nyttan av att vi på det här viset stärker hela Stockholms­regionen.

Vi har i dag stora problem med trängseln på våra vägar.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? LOVORDAS. Pendelbåts­trafiken är en av Centerpart­iets viktigaste frågor.
FOTO: MOSTPHOTOS LOVORDAS. Pendelbåts­trafiken är en av Centerpart­iets viktigaste frågor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden